Het gesloten horecapunt Kogeloog in 2010.

Kogeloog is een voormalig horecapunt in het Sprookjesbos, onder de overkapping tegenover Langnek. Het is vernoemd naar de dienaar Kogeloog uit het sprookje van De Zes Dienaren.

Het gebouw, dat ontworpen is door Anton Pieck, is vormgegeven als een galerij met bankjes, met in het midden een uitgiftepunt. In de galerij, links en rechts van de balie, hangen in ovale lijsten afbeeldingen van de zes dienaren. Boven de ingang, in het midden van de galerij, hangt een bord in de vorm van een lint met de naam Kogeloog, en daarboven een buste van de dienaar met een blinddoek om. De buste is een andere dan die sinds 1954, voor de komst van het horecapunt, naast Langnek stond. Rechts van Kogeloog werd tegelijk met het horecapunt Wagen Gijs geplaatst.

Geschiedenis

Kogeloog, 1994
Kogeloog, 2002
De uitgiftebalie

Het horecapunt werd geopend in 1967 en was voor het laatst in bedrijf in 2002. In 2006 werd de gesloten uitgiftebalie door Léon Weeterings van een nieuwe stijl voorzien. Voor het luik werd een paneel geplaatst met daarop de gedenktekst:

Zes Diena­ren worden alhier her­dacht,
de prin­ses von­den zij met ver­eende kracht

Het assortiment bestond in de laatste jaren uit popcorn, diverse soorten snoep, frisdrank en koffie, die in de galerij op de verschillende bankjes verorberd konden worden.

Plannen voor uitbreiding

Tussen 2003[1] en 2009[2] had de Efteling verschillende keren plannen voor uitbreiding en het opnieuw in gebruik nemen van het horecapunt. In 2008 werd zelfs een projectgroep opgericht voor het uitbreiden van het horecapunt met een grote serre aan de achterzijde, aan de Sterrenplein-zijde, met een breed aanbod in pannenkoeken. Uiteindelijk ging het project niet door maar werd het, in een andere vorm en schaal, gecombineerd met de nieuwe attractie Hartenhof, als op zichzelf staand pannenkoekenrestaurant: Polles Keuken.


Verwijzingen
  1. Een nieuwe functie voor Kogeloog in 2004 , door Ilona van Golen, Eftelist 17 augustus 2003
  2. Re: Bouwtekeningen Hartenhof: boekenkasten en donuts! , Niels, Eftelist 21 augustus 2010