Wereldkeuken
Wereldkeuken
Locatie Fabula
Type zelfbediening
Assortiment burgers, maaltijdboxen en salades.
Delicatesse Gromm-menu
Thema onderwater
Ontwerp Sergej Karnet, Jeroen Verheij
Geopend 2019
Kassa's 3
Terras ja
Opvolger van Octopus
Horeca

De Wereldkeuken is een zelfbedieningsrestaurant dat onderdeel is van het Fabula-restaurant, in de attractie Fabula. Het verkoopt burgers, maaltijdboxen en salades.

Thematisch gezien sluit het restaurant aan op het ernaast gelegen 'oceaan'-deel van de Speelwereld, wat met name tot uiting komt in het plafond. Hier zweven grote kwallenlampen, zwemt een school vissen en is de zeespiegel vanaf de onderzijde te bekijken, met daarin de zwemvliezen van een pinguïn en de kiel van een bootje.

Je kunt je bestelling doen via een bestelzuil of bij de kassa, waarna je een pieper meekrijgt die afgaat als het klaar is. Je kunt het dan opeten aan de eigen tafeltjes bij het restaurant. Achterin leidt een trap naar een hogergelegen zitgedeelte, dat is aangekleed alsof je aan de oppervlakte bent met onder andere grassen. Maar je kunt het ook opeten op het grote gedeelde binnenterras in de Speelwereld dat de Wereldkeuken deelt met de tegenovergelegen Savannebar. Ook is er nog een buitenterras aan de Pardoes Promenade met een eigen verkoopbalie.

Assortiment

Het restaurant verkoopt maaltijden, als tegenhanger van de Savannebar er tegenover. Deze vallen uiteen in de hoofdgroepen burgers, maaltijdboxen en salades, en binnen elke groep is er een verdeling naar de thema's jungle, oceaan of savanne. De 'oceeaan'-gerechten zijn steeds met vis, voor de andere leefgebieden lijkt er geen relatie met de gebruikte ingrediënten.

Er zijn de Savanneburger met gegrilde kipfilet, een Oceaanburger met zalm en de Jungleburger gemaakt van soja en paprika; de Savannebox met rijst en gele curry, Oceaanbox met couscous en kabeljauwfilet of een Junglebox met pestopasta en kip. Qua salades is er de Savannesalade met gegrilde kip en zoete aardappel, de Oceaansalade met zalm en rijst en de Junglesalade met sla en couscous. In een menu komen de burgers en salades met aardappelpartjes en de maaltijdboxen met een salade, en bij alle menu's is frisdrank inbegrepen.

Logo Grommm!-menu

Voor kinderen is er het speciale Grommm!-menu, met naar keuze een kipburger of een wrap, beide met zoete aardappelfriet, of een veganistische pasta. Bij dit menu horen ook een drankje en groente of fruit.

Naast de maaltijden verkoopt men ook wraps met kip of tempeh, belegde broodjes en soep.

Geschiedenis

→
Zie voor uitgebreidere geschiedenis van deze plek: Octopus


Ontwerp voor de Wereldkeuken

De Wereldkeuken opende in december 2019 gelijk met de attractie Fabula. Daarvoor, toen Fabula nog PandaDroom was, was op deze plek restaurant de Octopus gevestigd. Ontwerper Sergej Karnet hulde dit in een onderwaterthema. In recentere jaren werden hier belegde broodjes en vers bereide pasta's verkocht.

Bij de ombouw naar Fabula werd de inrichting van het restaurant zelf geheel aangepast onder leiding van Jeroen Verheij, waarbij de kassa's richting de achtermuur werden opgesteld op een brede betimmerde balie. Deze achtermuur werd opnieuw betegeld werd en verder aangekleed met wat houten planken. De belangrijkste themadecoratie, die hier boven je hoofd zweeft, bleef gehandhaafd. Ook bleef het eigen zitmeubilair van het restaurant, in de opvallende lichtblauwe slaoliestijl van Marieke van Doorn, echter aangevuld met Fabula-fotoprinttafeltjes elders in de Speelwereld. Wel verdween het opvallende centrale meubel in de vorm van een octopus (alhoewel die nog wel op een schetsontwerp te zien was). Er werden voor het eerst in de Efteling bestelzuilen en een buzzersysteem geïnstalleerd.