Marieke van Doorn
Marieke van Doorn in 2001 bij het bouwbord van PandaDroom
Van Doorn in 2001
Volledige naam Maria Jacobina Gertrude van Doorn
Alias Marieke
Geboren 19 dec 1966
In dienst 2000
Uit dienst 2005
Beroep ontwerper
Nationaliteit Nederlands
Bekend als ontwerper PandaDroom
Personen

Maria Jacobina Gertrude (Marieke) van Doorn (Nijmegen, 19 december 1966) is ontwerpster en als zodanig van 2000 tot 2005 in dienst geweest van de Efteling. Haar belangrijkste wapenfeit is PandaDroom.

Ontwerpen

Van Doorn is van oorsprong docente tekenen en schilderen. Later werd ze interieurarchitect, en vervolgens art director bij een retaildesignbureau, waar zij 5 jaar werkte. In 2000 kwam ze bij de Efteling terecht en werd hoofdverantwoordelijk voor PandaDroom, dat overigens in een team ontworpen is waar ook Karel Willemen, Sergej Karnet en Michel den Dulk deel van uitmaakten. PandaDroom werd in 2019 omgebouwd tot Fabula, maar veel van de oorspronkelijk door Van Doorn ontworpen elementen zijn er nog gewoon onderdeel van.

Na PandaDroom heeft ze nog wat perifere zaken ontworpen, met name horeca-aankleding: nieuwe borden en inrichting voor De Soete Inval, een grote vleesetende plant in De Florant en enkele details rond De Steenbok zijn van haar hand. Voor De Likkebaerd bedacht ze een zeemansthema, inclusief biertent de Zuipschuit en heraankleding van diverse onderdelen van dit horecapunt, waaronder Den Hong'rige Matroos en Pizzeria Il Capitano; ook de Game Gallery-spellen De Oliphant in de Porseleinkast en De Knuppel in het Hoenderhok zijn van haar hand. Voor de Lente Efteling en Winter Efteling bedacht ze seizoensdecoraties; ze is onder andere het brein achter de infameuze Seizoenspoort, die het Dwarrelplein van de Pardoes Promenade scheidde. Voor winkel Efteldingen ontwierp ze de snoephoek. Voor het Efteling Hotel maakte ze een masterplan voor de renovatie van 2004 en ontwierp ze de vernieuwde badkamers.

Niet gerealiseerd zijn een ontwerp voor de speeltuin van het Efteling Hotel (te duur) en het vakantiepark Droomrijk, waarvoor ze hoofdontwerper was (project ging niet door). Ook werkte ze mee aan het tevens nog niet gerealiseerde Uitrijk.

In 2005 verlaat ze de Efteling weer. Sindsdien werkt ze zelfstandig onder de naam Doornroos Imagineers voor diverse opdrachtgevers. Onder andere maakte ze ontwerpen voor een attractiepark in Slowakije, een project van Antoine van Daele.

Efteling-portfolio

Aanwezig

Inmiddels verwijderd

Niet-gerealiseerd

Reacties

Er is veel kritiek geweest op de ontwerpen van Marieke van Doorn. Haar magnum opus PandaDroom werd breed gekarakteriseerd als niet passend in de Eftelingstijl. De latere, kleinschaliger ontwerpen vielen ook niet in goede aarde: niet origineel, kinderlijk, plat en kitsch zijn veel gehoorde kreten.

Heden zijn nagenoeg al haar ontwerpen weer uit het park verdwenen of aangepast. De borden op de Soete Inval en wijzigingen aan de Steenbok zijn ongedaan gemaakt, De Likkebaerd in zijn geheel gesloopt, en haar Game Gallery-spellen verdwenen bij de verbouwing van die attractie in 2015. In 2019 verdween ook de vleesetende plant uit Panorama à la carte. Het interieur van de Soete Inval heeft het nog heel lang ongewijzigd uitgehouden, maar sneuvelde alsnog in 2024. Haar ontwerpen voor PandaDroom zijn nog wel grotendeels terug te zien, ook na de ombouw tot Fabula (waar zij dus niet bij betrokken was).

Zie ook