Michel den Dulk
Michelportret.jpg
Michel den Dulk in 2009
Volledige naam Michel den Dulk
Geboren Eindhoven, 6 november 1979
In dienst 2002
Uit dienst maart 2005
Beroep ontwerper
Nationaliteit Nederlands
Bekend als ontwerper Anton Pieckplein & Meisje met de Zwavelstokjes
Personen

Michel den Dulk (Eindhoven, 6 november 1979) is een Nederlands ontwerper die momenteel Senior Concept Designer is bij Walt Disney Imagineering. Hij was van 2002 tot 2005 in dienst bij de Efteling als ontwerper.

Eftelingcarrière

Den Dulk was als kind altijd al gefascineerd door de Efteling en ging als 15-jarige aan de slag als vrijwilliger bij de Mini Efteling, waar hij aanvankelijk kinderfeestjes ontving en meewerkte aan het bouwen van nieuwe attracties. Later werd Den Dulk algemeen directeur van het kleine park, waardoor hij regelmatig in nieuwsbladen verscheen. Na zijn middelbare school studeerde hij reclamevormgeving aan MTS Sint Lucas. In zijn stagejaar probeerde hij tot twee keer toe aan de slag te gaan bij de Efteling, maar daar werd hij afgewezen. Hij richtte zijn pijlen op het Engelse park Alton Towers, waar hij werd uitgenodigd voor een gesprek. Hij zou aangenomen worden, maar nog voor hij aan de slag ging kreeg de Tussauds-groep te maken met een reorganisatie waardoor de stage niet door ging. Het park nam contact op met de Efteling voor een vervangende stageplaats van een half jaar en daar werd hij uiteindelijk toch aangenomen.

Hij werd geplaatst op het project PandaDroom, dat onder leiding stond van Marieke van Doorn. Hij schrok toen hij binnenkwam over de ideeën voor de attractie, die zijns inziens niet strookten met de ontwerpen van Ton van de Ven die hij tot dan toe kende. Hij werkte drie maanden aan de attractie, en maakte wat impressies en sfeertekeningen. Hij is van het project afgehaald, naar eigen zeggen omdat zijn visie niet in één lijn te krijgen was met die van de rest van het team.[1]

Ontwerp Anton Pieckplein
Ongebruikt ontwerp, waarschijnlijk voor een sprookje

Hij werkte aan enkele kleine projecten, als een dak voor Monsieur Cannibale. In september 2002 kreeg hij van Ton van de Ven de opdracht mee te denken over een nieuw Anton Pieckplein. In één weekend maakte hij een voorstel, waarop hij de opdracht mocht uitwerken en in 2003 werd het nieuwe plein geopend. Naast het opnieuw een plaats geven van de draaimolens ontwierp hij hiervoor een Pieckse gevelrij waarin de horeca zich zou gaan bevinden, en de pin-distributieautomaat Smidje.

Den Dulk was ook verantwoordelijk voor een aantal andere infrastructurele verbeteringen zoals het Heksenpad en de inrichting van het gebied rondom de Pagode in 2004. Ook werkte hij aan een idee voor de nieuwe attractie voor 2005, wat later De Vliegende Hollander zou worden. Hiervoor ontwierp hij een concept voor een Dive Coaster in het thema van een vervallen energiecentrale.[2] De uiteindelijke keuze voor De Vliegende Hollander was niet de zijne:[1]
In eerste instantie was ik uiteraard een beetje teleurgesteld dat het de Vliegende Hollander zou gaan worden, en niet mijn concept. Maar goed, dat was puur persoonlijk, dus dat mag je eigenlijk niet meerekenen.

Eind 2003 werkte hij aan het nieuwe sprookje het Meisje met de Zwavelstokjes, dat een jaar later opende: een volledig geconditioneerd binnentafereel waarin uiterst Pieckse elementen samen met moderne projectietechniek tot een hooggewaardeerd resultaat leidden. Hierna richt hij nog de Dubbele Laan tussen het Marerijk en Reizenrijk, en het Carrouselplein opnieuw in. Begin 2005 vertrekt hij echter onvrijwillig bij de Efteling.

Portfolio

Europapark

'Engeland' in Europa-Park

Na zijn vertrek bij de Efteling had Den Dulk aanbiedingen van Grévin & Cie., Tussauds en Europa-Park, en koos uiteindelijk voor die laatste omdat die hem een vaste aanstelling konden bieden. Hier werd hij als enige ontwerper op de afdeling 'Visioneering' de facto de hoofdontwerper van het park. In het wat gedateerde park was veel ruimte en ook budget voor verbetering, en de besluitvorming binnen de familie Mack ging snel. Hij kon daarom in korte tijd een aantal grote projecten voor zijn rekening nemen.

Zijn eerste grote project is het herthematiseren van het themagebied Engeland. Hier koos hij voor een aan de Efteling verwante aanpak, met uithangbordjes en gevelbeeldjes. Zijn eerste eigen attractie in parkdeel Griekenland, Abenteur Atlantis, tapt uit een heel ander vaatje. De interactieve darkride heeft een meer cartoony-sfeer. Voor de muziek doet hij een beroep op Maarten Hartveldt, met wie hij met succes had gewerkt aan het Meisje met de Zwavelstokjes.[3]

Ontwerp voor 'IJsland'

Voor achtbaan Blue Fire verdiept hij zich op afstand in de IJslandse cultuur, want tijd voor een reisje naar het land zelf is er niet. Hier kiest hij voor een industrieel thema voor de attractie met typerende IJslandse bouw op basis van golfplaten voor het themagebied.[4]

Portfolio

 • Herthematisering Engeland (2006)
 • Abenteuer Atlantis (2007)
 • Crazy Taxi (2008)
 • London Bus (2008)
 • Themaland IJsland (2009)
 • Achtbaan Blue Fire (2009)
 • Whale Adventures Splash Tours (2010)
 • Monorailstation IJsland (2010)
 • Pizzeria Italië (2010)
 • Uitbreiding themagebied Portugal (2010)

Walt Disney Imagineering

Ontwerp 'Fantasy Faire'

Al in 2007 wordt Michel den Dulk door Tony Baxter gevraagd om voor Disney te komen werken. Baxter, Senior Vice President Creative Development (creatief directeur) van Walt Disney Imagineering, is groot liefhebber van het werk van Anton Pieck en Ton van de Ven en wil Den Dulk als zijn persoonlijke protegé aannemen. Zo'n twee jaar later is het daadwerkelijk zover en in maart 2009 begint hij in Californië als senior conceptdesigner. Den Dulk:[5]

Het is een hele eer om door hem gevraagd te worden. Het is je smaak of niet, maar Disney maakt simpelweg de beste attracties. Ze worden in de hele wereld gekopieerd.
Plein 'Fantasy Faire'

Zijn eerste grote project is de herinrichting van het themagebied 'Fantasy Faire' in Disneyland Anaheim: een plein met diverse gevels, die met name functioneert als een ontmoetingsplaats is voor het publiek met Disneyprinsessen. In 2014 werd bekend dat hij zich zal gaan bezighouden met het ombouwen van de bootjesattractie Maelstrom in parkdeel Noorwegen van Epcot naar een attractie die geïnspireerd is op de succesvolle tekenfilm Frozen.[6]

Portfolio

 • Fantasy Faire in Disneyland Anaheim (2013)
 • Transformatie Maelstrom in Epcot, Walt Disney World, naar Frozen-attractie (2015)

Wetenswaardigheden

Pagina en CD uit Rudolphs Muziekboek (2009)
 • Zijn eerste grote project bij Disney Imagineering was de 'Fantasy Faire' in Disneyland Anaheim. Een karikatuur van Den Dulk is te midden van vele bekende Disneyfiguren te zien in Clopin's Music Box.
 • In 2009 publiceert Maarten Hartveldt Rudolphs Muziekboek, een muzikale reis door culturen verpakt in een kerstverhaal, waarvoor Den Dulk alle illustraties maakt.
 • We zien weer wat Efteling-"geïnspireerd" werk van Den Dulk in 2017 als hij de illustraties maakt voor de cd van Maarten Hartveldt, Efteling Original Park Soundtrack.
Verwijzingen
 1. 1,0 1,1 Eftelist: Over kwaliteit, kitsch en kozijntjes (11 juli 2006)
 2. De Vijf Zintuigen: Eerste ideeën voor Dive Coaster in de Efteling al jaren oud (10 september 2014)
 3. Eftelist: Michel den Dulk over Abenteuer Atlantis (3 april 2007)
 4. Eftelist: Michel den Dulk over Blue Fire (4 juni 2009)
 5. ANP: Nederlander attractieontwerper bij Disney (9 november 2009)
 6. Eftelist: Nieuwe klus voor Michel den Dulk (5 oktober 2014)