De vier klassieke elementen (allegorie) op een barokschilderij van Artus Wolffort

De Toorn der Goden was een attractieconcept dat door de Efteling eind jaren 90 en ook weer rond 2000 werd uitgewerkt, in twee versies. Het werd tot op heden niet gerealiseerd.

Verantwoordelijk voor het eerste ontwerp was Ton van de Ven, die een attractie bedacht rond het thema "De Toorn der Goden", waarin het beleven van de elementen der goden: vuur, water, lucht en aarde centraal stond. Lex Lemmens was met bouwer Intamin in gesprek over de technische uitvoering.

In de (binnen-)attractie zouden zo'n 100 tot 150 bezoekers per keer plaatsnemen op een groot rond plateau dat zich verticaal kon bewegen over een middenas, een beetje zoals bijvoorbeeld de Euro-Tower in Europa-Park uit 1983. Het platform zou de bezoekers naar een aantal decors tillen en draaien, waar ze steeds, middels veel speciale effecten, met één van de elementen geconfronteerd zouden worden. Het valt te verwachten dat deze platformbeweging ook met enig spektakel gepaard zou moeten gaan. Het geheel was bedacht in een grote vuurspuwende berg, en zou op de plaats van de latere De Vliegende Hollander hebben moeten komen.[1][2]

Hefplatform in HollandRama in het Openluchtmuseum

Hoewel het plan eind jaren 90 in de ijskast belandde, kon Van de Ven 'het niet loslaten', en liet hij de ontwerpstagair en latere ontwerper Michel den Dulk hier in de tweede helft van zijn stage in 2000 onder zijn begeleiding aan werken. Den Dulk werkte op Van de Vens verzoek een bescheidener variant uit dan de eerdere versie, minder hoog en groot. Samen met Lex Lemmens werd in deze ontwerpslag gekozen voor een simulatorsysteem zoals attractie 'HollandRama' (1999-2015) in het Openluchtmuseum dat had:[1] een langzaam hefsysteem dat een zaaltje bezoekers naar verschillende hoogtes tilt waar ook weer scènes te zien waren, gecombineerd met filmprojectie. Het bleef bij een directiepresentatie aan het einde van Den Dulks stage.[3]

Een deel van de plannen lijkt in 2001 te zijn uitgelekt, wanneer op Wonderchat geruchten gaan over een 'Toren des Doods', wat een soort freefall-attractie zou zijn. Het Engelse First Drop Magazine bericht in juni dat jaar eveneens over geruchten rond een attractie genaamd "Tower of the Dead".[4] Het zou een combinatie van elementen bevatten uit attracties als 'Backdraft' (effectenshow, Universal Studios Hollywood), 'Poseidon's Fury' (ook een effectenshow, Islands of Adventure) en 'Tower of Terror' (vrijevaltoren, Disney MGM Studios). In datzelfde artikel beweren ze stellig dat de attractie er niet komt. Ook de Efteling ontkende dat er ook maar iets van klopte.[5] Het gerucht bleef echter hardnekkig de ronde doen en werd ook vaak in verband gebracht met de toekomst van het Spookslot.

  1. 1,0 1,1 Eftelist: Lex Lemmens: Over dertig jaar toewijding en vakmanschap (2008)
  2. Podcast Kleine Boodschap: Aflevering 224: In gesprek met Lex Lemmens, deel 2 (12 juli 2021)
  3. Podcast Kleine Boodschap: Aflevering 233: In gesprek met Michel den Dulk (6 september 2021)
  4. First Drop Magazine, uitgave 55 (juni 2001)
  5. Wonderchat: Waarom hoger en sneller als het ook beter kan? (21 augustus 2001)