Logo Wonderchat op het Wondere Wereld Web

Wonderchat was de eerste mailinglist voor Eftelingliefhebbers en werd op 7 september 1997 opgericht door Erwin Taets van de Vlaamse Efteling Fan Club.

De aankondiging voor Wonderchat verscheen in de usenet nieuwsgroep be.misc, met de volgende tekst:

De Vlaamse Efteling Fan Club stelt voor:

WONDERCHAT
de Efteling-mailinglist

Zowel in Nederland als in Vlaanderen bestaat een grote groep fans van het
Nederlandse attractiepark de Efteling. Wonderchat, de Efteling-mailinglist
van de Vlaamse Efteling Fan Club, is de eerste Nederlandstalige
mailinglist gewijd aan pretparken in het algemeen en de Efteling in het
bijzonder.
[...]
Tot Wonderchat!

Wonderchat werd hiermee in de praktijk opvolger van Waarom? Daarom!, het discussieforum dat vanaf 1996 op de officiële Eftelingwebsite had bestaan. De list was al snel zeer succesvol, en vrijwel dagelijks ontvingen de honderden leden nieuwtjes van medeliefhebbers, trip reports en meer of minder boeiende discussies in hun mailbox.

Het beheer van Wonderchat en het in 1998 als zustersite gestarte Wondere Wereld Web werd door het overkoepelende Groot Efteling Genootschap verricht, eveneens onder leiding van Taets, maar met ondersteuning van anderen. Onder deze noemer werden nog diverse andere online Eftelinggerelateerde initiatieven ontplooid. Veel Eftelingscoops en inside-informatie die via het doorgaans goed geïnformeerde Wondere Wereld Web werden gepubliceerd, werden vervolgens op Wonderchat besproken.

Wonderchat organiseerde ook groepsontmoetingen voor Eftelingliefhebbers in het park. De eerste van dergelijke meetings vond plaats op 9 april 1998 en stond vooral in het teken van de toen net geopende attractie Vogel Rok. Deze meeting bij "de linkerpoot van Vogel Rok" werd door een dertigtal liefhebbers bezocht. In 2001 werd het organiseren van de meetings bijna professioneel aangepakt in de vier Wondermeetings van dat jaar.

Tijdens de geschiedenis van de mailinglist ontstond een aantal maal discussie over de wel of niet te intiem geworden relatie tussen de Efteling en Wonderchat. Zo hanteerde hoofd communicatie Henk Groenen enige tijd min of meer serieus het mantra "Alle communicatie via Erwin", als liefhebbers het park iets wilden vragen. Als reactie op discussies over dit onderwerp werden zowel het Wondere Wereld Web als Wonderchat een aantal maal door Taets offline gehaald. Uit een bijzonder heftige polemiek in 2001 ontstond na een schisma Eftelist, waarbij een aantal van de meest actieve Wonderchatleden overstapte. Opponenten van beider zijde voerden nog enige tijd een pennenstrijd over deze gebeurtenis, alvorens de strijdbijl te begraven.

Hoewel Wonderchat nog tot 2007 bleef bestaan als mailinglist, is het na de afsplitsing van Eftelist nooit meer het zo levendige medium geworden van weleer.