Logo van het WWW

Het Groot Efteling Genootschap was een gezelschap van Eftelingliefhebbers dat verantwoordelijk was voor de mailinglist Wonderchat en de website Wondere Wereld Web.

Het Groot Efteling Genootschap (G.E.G.) is in 1997 opgericht door Erwin Taets. Voor een schoolopdracht zet hij een online community op en kiest de Efteling als onderwerp. Onder de naam Vlaamse Efteling Fan Club richt hij de Vlaamse tegenhanger op van de fanclub die in Nederland helemaal in eigen beheer van de Efteling is.

Op 7 september 1997 start Taets de mailinglist Wonderchat. Het is de eerste Nederlandstalige mailinglist over pretparken in het algemeen en de Efteling in het bijzonder. Wonderchat dient mede ter vervanging van het opgeheven "Waarom? Daarom!"-forum dat anderhalf jaar eerder door de Efteling zelf werd opgericht. In april 1998 werd ook het Wondere Wereld Web (WWW) geboren. Deze website was jarenlang de grootste onafhankelijke bron van nieuws en achtergronden uit de Efteling. In 1999 vonden er drie ontmoetingen tussen het genootschap en de Efteling-directie plaats in de Bodega van het Café-Restaurant.

Naast de website en de mailinglist ontplooide het genootschap nog vele andere initiatieven, zoals het tijdschrift Papier Hier Periodiek, de Eftepee, Mediarama en Pieck Brother.

Hoewel het Groot Efteling Genootschap geen officiële relatie met de Efteling had, waren de banden wel nauw, mede doordat het G.E.G. nu rol van thuishonk voor liefhebbers van het "Waarom? Daarom!"-forum van de Efteling had overgenomen. Alhoewel via deze intieme relatie veel inside-informatie ter beschikking kwam van de liefhebbers, gaf het over tijd ook steeds meer aanleiding tot wrevel en vragen over de onafhankelijkheid van het G.E.G. ten opzichte van het park. Tegen eind 2001 is er een tweedeling ontstaan tussen Eftelingliefhebbers, die leidde tot de oprichting van Eftelist op 2 juli 2002, maar ook nog lang daarna voelbaar was.

Op 31 december 2002 heeft het Groot Efteling Genootschap zijn werk aan het Wondere Wereld Web neergelegd. Het archief van Wonderchat is inmiddels ook niet meer online beschikbaar.

Zie ook