Toegang tot de Bodega op de overloop van het Café-Restaurant

De Bodega was een bar in het Café-Restaurant, op de eerste verdieping aan de noordzijde. Hij grensde aan de Panoramazaal, maar keek dus uit in de richting van de tegenwoordige Vogel Rok. Tegenwoordig is hij opgedeeld in twee vergaderruimtes.

Vroeger

De ruimte was al vanaf de opening van het complex onder die naam aanwezig, met 95 m² de kleinere van de twee te gebruiken zalen op de bovenverdieping en diende als bar voor kleinere gezelschappen en bijeenkomsten. Het woord bodega is ontleend aan het Spaans en betekent wijnlokaal.

In de jaren 1958 tot en met 1965 werden hier raadsvergaderingen van de gemeente Loon op Zand gehouden, bij gebrek aan een eigen raadszaal. In mei 1964 was er een expositie van de ruim 70 werken die Anton Pieck maakte op zijn reis door Marokko in 1937.[1]

Nu

Opschrift Perquinlokaal
Schilderij van Gé Rieter zoals dat hing nabij de bodega

Ergens vóór 1999 is de Bodega ontheven van zijn barfunctie en opgedeeld in twee vergader- annex kantoorruimtes. De kleinere daarvan is een vergaderruimte tegenwoordig aangeduid als het Perquinlokaal. In de hoek staat ter decoratie het Wellershaus-orgel uit de voormalige Fietsmolen opgesteld. Het was de opnamelocatie voor De Vijf Zintuigen-documentaires over Ton van de Ven en de Vermolen-molen (toen werd het nog aangeduid als de "VIP-ruimte").

De grotere kamer is ook een vergaderruimte en wordt nog steeds Bodega genoemd. Er staat een grote ronde tafel en aan de wand hangen Pieckontwerpen en op één wand zijn luchtfoto’s van het park aangebracht. In een hoek zijn twee keukenliftjes die in verbinding staan met de grote keuken recht eronder. In 1999 vonden hier de drie ontmoetingen tussen het Groot Efteling Genootschap en de Efteling-directie plaats.[2]

In het overloopje tussen de ruimtes hing tot 2023 een portret van Rieter.

  1. Echo van het Zuiden: Marokkaanse Charme in het Efteling-park (5 mei 1964)
  2. Papier Hier Periodiek, nummer 2 (november 1999)