Voormalige toegang tot de Bodega op de overloop van Panorama

De Bodega was een bar annex vergaderruimte in het Café-Restaurant, op de eerste verdieping aan de noordzijde. Hij grensde aan de Panoramazaal, maar keek dus uit in de richting van de tegenwoordige Vogel Rok.

De ruimte was al vanaf de opening van het complex onder die naam aanwezig, met 95 m² de kleinere van de twee te gebruiken zalen op de bovenverdieping. Het woord bodega is ontleend aan het Spaans en betekent wijnlokaal.

In de jaren 1958 tot en met 1965 werden hier raadsvergaderingen van de gemeente Loon op Zand gehouden, bij gebrek aan een eigen raadszaal. In mei 1964 was er een expositie van de ruim 70 werken die Anton Pieck maakte op zijn reis door Marokko in 1937.[1]

Schilderij van Gé Rieter zoals dat hing in de bodega

In 1999 was de bodega een vergaderruimte met een grote ronde tafel, waar geschilderde portretten van oud-Eftelingers, waaronder Diender en Rieter, aan de muur hingen. In dat jaar vonden er de drie ontmoetingen tussen het Groot Efteling Genootschap en de Efteling-directie plaats.[2]

Sinds de verbouwing van het complex tot De Ballonvaarder in 2001 is van de bodega publiekelijk niets meer vernomen. Hij is tegenwoordig opgedeeld in twee kleinere personeelsruimtes.

Verwijzingen
  1. Echo van het Zuiden: Marokkaanse Charme in het Efteling-park (5 mei 1964)
  2. Papier Hier Periodiek, nummer 2 (november 1999)