Het orgel in de Fietsmolen

Het Wellershaus-orgel is een draaiorgel uit 1903 dat oorspronkelijk in de Fietsmolen speelde. Het ontleent zijn naam aan de fabrikant, de Duitse Gebroeders Wellershaus.

De Efteling kocht in 1978 de Fietsmolen van de bank, en bij orgelbouwer Henk Veeningen in 1979 een Wellershaus-orgel om erin te plaatsen.[1] De fietsmolen verdween eind jaren tachtig alweer uit de Efteling en werd verkocht. Het orgel werd echter behouden.

Op een gegeven moment waren er plannen voor de verkoop voor een goed doel. Het Team Erfgoedbeheer van de Efteling heeft het toen deze verkoop weten te verijdelen. Men was zich er toen helemaal niet van bewust dat het orgeltje zelfs in slechte staat wel tweeënhalve ton waard is.[2]

Uiteindelijk belandde het in de zogeheten 'VIP-ruimte' op de eerste verdieping van restaurant Panorama. Het speelt niet meer, en dient puur ter decoratie. Het orgel was te zien achter Ton van de Ven als die geïnterviewd wordt in de documentaire van De Vijf Zintuigen uit 2012. Het staat daar heden nog steeds.

Een fragment van de muziek van het orgel is te horen op het album Muziek van de Efteling.

  1. Marc Veeningen: Orgelsprookjes van de Efteling. In: Het Pierement, kwartaalblad van de Kring van Draaiorgelvrienden, januari 2014.
  2. Wonder zomer 2021: De magie van de Efteling hoort in de Efteling te blijven