Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de website De Vijf Zintuigen. Voor de ingang tot de Efteling zie het Huis van de Vijf Zintuigen.

Het logo van De Vijf Zintuigen tot 2014, toen nog exclusief gericht op de Efteling

De Vijf Zintuigen is een website voor en door liefhebbers van de Efteling en (sinds 2014) Europa-Park, opgericht op 21 maart 2008. De website is opgericht door een groep Eftelingliefhebbers met de naam Heraut Media, onder leiding van Marwin van de Hoeve, die tot die tijd de Villa Volta Website beheerde.

Ruim tien jaar lang was het primair een webforum, sinds 7 april 2019 is er een nieuwe website online zonder forum en met aandacht voor de evenementen en videoproducties van het Vijf Zintuigen-kernteam.

Villa Volta Web

De Villa Volta Website kende sinds de lancering op 28 december 1999 aardig wat successen, met name door het aanbieden van diverse gedetailleerde en interactieve flash-simulaties van attracties in het park, te weten, Villa Volta, Vogel Rok, De Bob en De Halve Maen.

Later werd de website uitgebreid met een forum en werd extra 'personeel' aangenomen om het forum te modereren en de website uit te bouwen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot De Vijf Zintuigen in 2008.

Heraut Media

Heraut-Media.png

Heraut Media was de verzamelnaam voor de mensen die de website besturen, beheren en becontentiseren. Dit team bestond uit een 'kernteam' van mensen die zich breed inzetten voor de website, en een ondersteunend team van mensen die specifieke taken vervulden, zoals het modereren van het forum, of het beheren van een specifieke rubriek.[1] Bij de herlancering van de site begin 2014 kwam deze naam te vervallen.

Rubrieken

De Vijf Zintuigen had een flink aantal rubrieken, waaronder in de loop van haar bestaan:

  • Beeldbank (een galerij met afbeeldingen)
  • Flash Simulaties (interactieve simulaties)
  • Fotogalerij (een galerij met afbeeldingen)
  • GEO (een beknopt overzicht van Efteling-attracties)
  • Spreukjesbos (een overzicht van spreukjes)
  • Wallpapers (een galerij met afbeeldingen)
  • Zintuigers (overzicht van leden)
  • Verzamelgids (overzicht van souvenirs)

Europa-Park

Het logo van De Vijf Zintuigen vanaf 2014

Vanaf 19 januari 2014 is De Vijf Zintuigen zich naast de Efteling eveneens en gelijkwaardig gaan richten op het Duitse Europa-Park, omdat "de website tegen de grenzen aanliep van wat met de Efteling extern mogelijk was."[2]

Het sterk op communitybezoek en contacten met het park gerichte Heraut-Mediakernteam was naar verluidt teleurgesteld in de mogelijkheden die de Efteling bood met betrekking tot het organiseren van meer exclusieve events en het formaliseren van de fanrelatie. Via de voor de op Nederland gerichte Europa-Parkcommunicatie verantwoordelijke ex-Eftelingcommunicatiemanager Henk Groenen ontstonden dergelijke mogelijkheden wel met het park in Rust.

Ter gelegenheid van deze "Grote Metamorfose" werd de website geheel herzien, gerestyled en parkspecifiek filterbaar gemaakt om zo een wel of niet duaal gericht liefhebberschap onder haar leden te faciliteren.

Documentaires

Het team achter De Vijf Zintuigen produceerde in 2012 en 2014 twee lange documentaires rond uitvoerige interviews met Ton van de Ven en Lex Lemmens. De productie over Van de Ven was op 14 oktober 2012 te zien op een benefietdag ten bate van Villa Pardoes, georganiseerd in De Voorste Venne. De productie over Lex Lemmens was daar te zien op 12 juli 2014.

Een documentaire over voormalig Efteling-huiscomponist Ruud Bos ging, na enkele jaren in de maak te zijn geweest, in première op koningsdag 2019 in de Chapel Studio van Maarten Hartveldt.

Op 3 oktober 2021 ging de tot dan toe grootste productie van De Vijf Zintuigen in première: Fata Morgana; Making of De Verboden Stad, waarin middels bijzonder archiefmateriaal en interviews met betrokkenen alsnog een making-of-documentaire werd gemaakt voor de grote attractie Fata Morgana uit 1986. Ook voor deze première werd gebruik gemaakt van De Voorste Venne.

Het succes van de Fata-documentaire en de aanstaande sloop van het Spookslot in 2022 zette het Vijf Zintuigen-team tot het maken van nog een grootse film. Spookslot: de Historie van Station Halfweg ging op 2 september 2023 in première in Theater De Leest in Waalwijk, ook nu weer voorzien van bijzonder archiefmateriaal.

Pubquiz

Sinds de zomer van 2017 organiseert De Vijf Zintuigen op regelmatige basis een Efteling Pubquiz in de Efteling, met pittige vragen over het attractiepark en aanverwante zaken. De eerste editie vond plaats op 27 augustus 2017 in vakantiepark Efteling Bosrijk, met tien deelnemende teams. Op 11 maart 2018 volgde de tweede editie met twintig teams in het nostalgische Carrouseltheater. Daar vond op 24 februari 2019 ook de derde en op 1 maart 2020 de vierde editie plaats.

Huidige site

Op 7 april 2019 ging een geheel nieuwe versie van de website online. Het team achter de site heeft de belangrijkste pijler van de vorige versies, het webforum, geschrapt. De site richt zich nu primair op evenementen (zoals de eerder genoemde Pubquiz) en eigen videoproducties zoals interviews met coryfeeën en rapportages in de twee parken.

Externe link

  1. Colofon van De Vijf Zintuigen
  2. Grote Metamorfose De Vijf Zintuigen, nieuwsbericht op de site d.d. 19-1-2014