Ruud Bos
Ruudbos ANP.jpg
Volledige naam Ruud Bos
Geboren Amsterdam, 8 februari 1936
Jaren actief 1961 - heden
Beroep componist
Nationaliteit Nederlands
Bekend als componist van de muziek voor o.a. Fata Morgana en Villa Volta
Personen

Ruud Bos (Amsterdam, 8 februari 1936) is de voormalig huiscomponist van de Efteling.

Ruud Bos heeft als componist heel wat op zijn naam staan. Hij schreef voor o.a. Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti en Gerard Cox. Hij componeerde muziek voor alles van obscure vaderlandse films zoals "Ik Ben Joep Meloen", "Naakt Over de Schutting" en "De Zeemeerman" tot de tunes van "De Fabeltjeskrant", "De Fabriek", "Zeg 'ns Aaa" en "Bassie en Adriaan" het repertoire van Bos is zeer divers en hij won voor zijn verdiensten in 1982 dan ook een Gouden Harp.

Hij was als docent compositie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

Efteling

Wij kennen hem natuurlijk vooral van zijn werk voor de Efteling. De muziekstukken die Ruud Bos voor de Efteling heeft gecomponeerd en gearrangeerd hebben enorm bijgedragen aan de beleving van verschillende attracties, en we kunnen ons geen Fata Morgana voorstellen zonder zijn kenmerkende hysterische strijkers of de mysterieuze hoorns en tuba in zijn Droomvlucht-thema. Het laatste stuk dat Ruud Bos voor de Efteling heeft gecomponeerd is de muziek bij Vogel Rok. Ruud Bos heeft wel een voorstel gemaakt voor de Brink/Promenade-muziek maar deze werd door de Efteling afgekeurd[1] en sindsdien is er van samenwerking geen sprake meer geweest.

Eftelingmuziek van Ruud Bos:

  • 1998: Vogel Rok
    • Vogel Rok - Entree
    • Vogel Rok - De vlucht door het duister

Er ging een hardnekkig gerucht dat Ruud Bos ook betrokken was bij de intro voor de ingekorte Danse Macabre zoals die sinds 1989 in het Spookslot te horen is. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dat inderdaad het geval is.

Verwijzingen
  1. Ochtend in Pretparkland 4-14