Het Zompenwoud

Het Zompenwoud is de vijfde scène in Droomvlucht, die direct aansluit op de scène met de Hemelburchten. Het is de grootste scène van Droomvlucht en de enige waar men volledig en meermaals omheen draait. Via een spiraal met drie windingen (17 meter diameter[1]) en met een snelheid van 18 km/u[1] ziet men hoe de trollen in een plas water tussen de bomen leven. Ton van de Ven beschreef deze scène als het weer in de schoot van moeder Aarde vallen.

Omschrijving

Twee trollen in de weer

In een scherpe bocht hangt een trol aan een tak te bengelen. We kijken vanaf 13 meter hoogte uit over een open plek in een bos, waar tussen de grote bomen in een blubberig moeras enkele trollen aan het badderen zijn. Het is de enige scène waar het plafond onze aandacht trekt: een malse regenbui komt uit de helderblauwe lichtbundels door het bladerdek en dikke druppels vallen op de trollen die beneden staan. Voor de regen is een beregeningssysteem uit de tuinbouw geïnstalleerd waarvan de druppelslangen op een roosterdek liggen. Bovenin slingert een trol heen en weer. De gondel zweeft in een spiraalvorm achter de grote bomen door en we zien steeds meer detail van de trollen in het water. Een dikke mistlaag in het moeras zorgt voor een mysterieuze sfeer, en dient tevens om persluchtleidingen en ontbrekende onderlichamen van trollen te verhullen. Tegen het einde van de spiraal komt een trol vanachter een boom geslingerd en staat enkele meter verder nog een trol met grote knots. Vanachter deze trol wordt een actiefoto gemaakt. We zweven het Zompenwoud uit en langzaam veranderen de lage basklanken weer in zoete muziek.

Aanpassingen

Het Zompenwoud vanuit de scène

In het voorjaar van 2008 werd achter de track een volledige stellage met catwalks gebouwd waardoor gasten in noodsituaties direct naar de nooduitgangen kunnen lopen. De aanpassingen waren nodig vanwege verscherpte veiligheidseisen van externe keuringsinstanties. Tegelijkertijd werd de belichting van de scène drastisch veranderd en kreeg het geheel een natuurlijkere, meer daglichtblauwe gloed over zich heen.

In juli 2013 werd aan het eind van het Zompenwoud, vlak achter de trol met de knots, een actiefoto-camera toegevoegd die met twee felle flitsen de bezoekers in de gondels vastlegt. An sich veranderde er weinig aan de scène, maar wie tegenwoordig in de spiraal naar beneden glijdt ziet driemaal de scène verlicht worden, wanneer de voorgaande gondels op de foto worden gezet.

Tijdens de grote renovatie in de herfst van 2013 werd de aan een liaan heen en weer slingerende trol toegevoegd bovenin de scène. Met een stem van Karel Willemen was het het eerste karakter in de attractie die het stilzwijgen verbrak. Bij de renovatie van 2023 werd dit stemgeluid weer weggehaald zodat alle figuren weer stil zijn. De slingertrol hangt vanaf nu overigens met zijn rug naar de bezoeker. Ook werd bij de renovaties het lichtplan aangepast. Sinds 2013 is er dynamische verlichting die gedurende je afdaling van kleur verandert; sinds 2023 wordt het tijdens je vlucht afwisselend dag en nacht. Sinds die laatste renovatie worden ook enkele bomen aan de buitenkant van de baan uitgelicht.


  1. 1,0 1,1 Efteldingen (personeelsblad): Cijfers van Droomvlucht (mei 1992)