Personeelsblad Efteldingen in maart 2010

Efteldingen was het personeelsblad van de Efteling van april 1990 tot eind 2010. In het blad waren onder andere interviews, opinies, personeelsnieuws, nieuwigheden en artikelen over werkgroepen of andere projecten te lezen. Het blad werd tijdenlang gemaakt door een speciale redactie bestaande uit vrijwilligers uit het park. Het blad werd opgezet onder directeur Paul Beck en personeelsmanager Frans Klis.[1] In de jaren tachtig werden personeelsuitgaves gemaakt in de vorm van informatiekranten.

Tot 2004 werd het blad iedere maand uitgegeven, daarna ongeveer vier keer per jaar, eens per seizoen. Het blad werd geschreven door medewerkers van het park die zich daarvoor hadden opgegeven. De opmaak was sinds 1993 in handen van Robert-Jaap Jansen. Het blad werd uitgegeven in A4-formaat, tussen 1993 en 1997 is het blad uitgegeven in een kleiner vierkant formaat.

Sinds december 2010 is de samenstelling van het personeelsblad uitbesteed en wordt het uitgegeven onder de naam JIJ. Het concept is extern gekocht van communicatiebedrijf Korteweg Communicatie.

De rubriek Lieve Lot

Lieve Lot

In 1995 werd de rubriek Lieve Lot gepubliceerd. In deze vragenrubriek beantwoordde de fictieve figuur Oermoeder Lot ingestuurde vragen van Sprookjesbosbewoners of andere fictieve figuren/voorwerpen. De rubriek, geheel uitgevoerd in roze opmaak en geopend met de zin 'Moeder Lot weet altijd raad, ook als jij het allang hebt opgegeven' werd maar één jaar gemaakt.

  1. "Kantoor en Magazijn", Efteldingen, November 1990