Robert-Jaap Jansen bij Pinokkio, 2016
Jansen (ronde bril) als entertainer, 1994
Jansen (m.) als parkmedewerker in 1989
Jansen bij zijn jubileumborden in 1992
Jansen fotografeert zijn kluis, november 2009
Een ontwerp voor Pinokkio

Robert-Jaap Jansen ('s-Gravenhage, 2 mei 1966) is momenteel werkzaam bij de Efteling in de functie van (grafisch) ontwerper op de afdeling Design & Development. Jansen is veelal verantwoordelijk voor grafisch (druk)werk en concepten. Verder is hij verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het Efteling Museum, de toevoeging van Vrouw Holle in 2006, onderdelen van Bosrijk, voor De Kluis in 2009, Pinokkio in 2015 en diverse scènes in Symbolica (2017).

Loopbaan

Jansen kwam in de zomer van 1981 bij de Efteling als vakantiewerker. Hij stond o.a. in de Speeltuin en bij de Jeepmolen, en ging later als vakantiekracht werken bij de afdeling entertainment waar hij o.a. figuren als clown speelde. Jansen studeerde ondertussen aan de kunstacademie in Utrecht, waar hij in 1992 afstudeerde.

Drukwerk

Reinoud van Assendelft de Coningh vroeg hem in 1991 om het jubileumboekje Mam, een duppie voor de kip? vorm te geven. Dat deed hij en Jansen kreeg een plek aangeboden op Eftelings eigen ontwerpafdeling. Hij werd destijds al betrokken bij verschillende merchandise- en andere creatieve concepten. In die rol was hij de eerste die Cees Vriesekoop aanried iets met de laven te doen, in plaats van met de Eftelingkabouters. Uit dat idee ontstond later Laaf Products BV. Later ontwierp hij ook jubileumboeken Kroniek van een Sprookje en Zijn we d'r al? en de jubileumpostzegels van 2002.

Vrijwel alle fotoboekjes, jaarverslagen, persmappen, folders en ander belangrijk promotiemateriaal worden sindsdien door Jansen ontworpen. In 2005 werkt Jansen, samen met Sander de Bruijn aan de inrichting van het nieuwe Efteling Museum en sindsdien is Jansen binnen de werkgroep 'Efteling Museum' ook verantwoordelijk voor de opmaak van de tentoonstellingen.

Ook buiten de Efteling werkt Jansen aan de vormgeving van boeken. Zo verzorgde hij het boek Alles draait... ik zie sterretjes, over de geschiedenis van de kermis en specifiek over de familie Janvier. Ook illustreerde hij het kindersprookjeskookboek Op Kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer van Marij Sloothaak.

Sprookjes

Voor de uitbreiding van het sprookje van Vrouw Holle in 2006, die tot dan toe enkel in de afbeeldingen in haar put te zien was, bedacht Robert-Jaap Jansen dat Piecks uitvoering van Vrouw Holle uit het huisje tegenover de put moest komen. Jansen voegde zelf enkel wat ornamenten rondom het luik van Vrouw Holle toe; verder was de uitvoering gelijk aan de prent van Pieck. Ook werkte hij aan de invulling van details (als het Zandkasteel van Klaas Vaak) en het Klaas Vaak-thema binnen Bosrijk.

In 2015 ontwierp hij samen met Alessio Castellani het sprookje Pinokkio, daarmee zijn tweede toevoeging aan het Sprookjesbos.

Kluis

Toen begin 2009 het contract met ABN-Amro afliep, en de Efteling de bank weghaalde, werd Jansen gevraagd een nieuwe pinautomaat te ontwerpen. Jansen koos voor een goudkleurige blow-up-kluis met een toeter en verschillende interactieve elementen.

Stemacteur

Jansen werd door zijn theaterachtergrond meermaals gebruikt voor het inspreken van stemmen. Zo is hij te horen als toverkol bij het sprookje van Raponsje, sprak hij de geluiden in voor de dieren rondom de Sprookjesboom, sprak hij verhalen in voor het Wonderlijk Speeldoosje en leende hij zijn stem voor het computerspel van Raveleijn. Ook is hij te horen als krekel bij Pinokkio. In Symbolica sprak hij de stem in van Pardulfus.


Op 31 mei 2013 kreeg hij een Efteling lintje.

Efteling-portfolio