Max & Moritz
Concept art door Karel Willemen die getoond werd bij de bekendmaking op 9 oktober 2018
Concept art van de attractie
Locatie Anderrijk
Type dubbele achtbaan
Ontwerp Karel Willemen & Robert-Jaap Jansen
Bouwer MACK Rides
Geopend lente 2020
Thema Alpen
Kosten € 15 miljoen
Minimumlengte 1 meter
Opvolger van Bob
Attracties

Max & Moritz is een dubbele familieachtbaan die in het voorjaar van 2020 zal openen.[1]

De nieuwe attractie zal worden gebouwd op de plek van de huidige Bob. Omdat de bobsleebaan uit 1985 steeds vaker in onderhoud moet en er geen soortgelijke achtbanen meer geproduceerd worden, deed dat de Efteling besluiten om een alternatief te plaatsen. In september 2019 start de bouw van Max & Moritz.

De attractie

Het wordt een dubbele achtbaan geschikt voor de hele familie, speciaal voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud (vanaf 1 meter groot). De attractie zal een hoge capaciteit krijgen, maar geen race-element als bij Joris en de Draak. De baan wordt gebouwd door de Duitse fabrikant MACK Rides en gaat 15 miljoen euro kosten. De huidige Zwitserse thematisering van de Bob blijft behouden en ook het stationsgebouw blijft, al zal dit wel wijzigingen ondergaan. Efteling-ontwerpers Karel Willemen en Robert-Jaap Jansen werken gezamenlijk aan het project.

Het verhaal

Max und Moritz getekend door Wilhelm Busch

Aan de nieuwe achtbaan zal een verhaal worden gekoppeld, waar deze de naam aan te danken heeft. Max und Moritz (Max en Maurits in het Nederlands) zijn twee kwajongens uit een bekend Duits beeldgedicht uit 1865, geschreven en getekend door Wilhelm Busch. Het verhaal bestaat uit tekeningen met een rijmende tekstregel bij iedere prent. Het wordt gezien als één van de eerste stripverhalen. In het verhaal maken de kwajongens hun dorp onveilig door zeven streken uit te halen, waar de dorpsbewoners de dupe van worden. Bij de laatste streek zijn Max en Moritz zelf het slachtoffer en worden gevoerd aan de eenden.

Verwijzingen
  1. De Efteling Blog: 'Nieuwe achtbaan Max & Moritz vervangt in 2020 de Bob' , 9 oktober 2018