Max & Moritz
Concept art door Karel Willemen die getoond werd bij de bekendmaking op 9 oktober 2018
Concept art van de attractie
Locatie Anderrijk
Type dubbele achtbaan
Ontwerp Robert-Jaap Jansen
Bouwer MACK Rides
Opening 20 juni 2020
Horeca Frau Boltes Küche
Thema Alpen
Muziek René Merkelbach
Ingesproken door o.a.Brigitte Kaandorp
Kosten € 15 miljoen
Hoogste snelheid max. 36 km/u
Hoogste punt 6 m
Baanlengte 2 × 300 m
Ritduur 1,5 min.
Aantal treinen 2
Capaciteit 1800 / u[1]
Minimumlengte 1 meter
Opvolger van Bob
Attracties

Max & Moritz is een dubbele familieachtbaan die op 20 juni 2020 zal openen.

De nieuwe attractie zal worden gebouwd op de plek van de Bob. Omdat de bobsleebaan uit 1985 steeds vaker in onderhoud moest en er geen soortgelijke achtbanen meer geproduceerd worden, deed dat de Efteling besluiten om een alternatief te plaatsen.

Op 10 mei 2019 werd de vergunningsaanvraag ingediend voor de verbouwing van het station.[2] Begin juni moest zeer veel groen in het gebied het veld ruimen. In september start de bouw van Max & Moritz.

De attractie

Het wordt een dubbele achtbaan geschikt voor de hele familie, speciaal voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud (vanaf 1 meter groot).[3] De attractie zal een hoge capaciteit krijgen, maar geen race-element als bij Joris en de Draak. De baan wordt gebouwd door de Duitse fabrikant MACK Rides en gaat 15 miljoen euro kosten. De huidige Zwitserse thematisering van de Bob blijft behouden en ook het stationsgebouw blijft, al zal dit wel wijzigingen ondergaan. Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen is verantwoordelijk voor het ontwerp. Zijn collega Karel Willemen heeft veel van Jansens ideeën op papier gezet, Jeroen Verheij werkte de personages verder uit.

Het verhaal

Max und Moritz getekend door Wilhelm Busch

Aan de nieuwe achtbaan zal een verhaal worden gekoppeld, waar deze de naam aan te danken heeft. Max und Moritz (Max en Maurits in het Nederlands) zijn twee kwajongens uit een bekend Duits beeldgedicht uit 1865, geschreven en getekend door Wilhelm Busch. Het verhaal bestaat uit tekeningen met een rijmende tekstregel bij iedere prent. Het wordt gezien als één van de eerste stripverhalen. In het verhaal maken de kwajongens hun dorp onveilig door zeven streken uit te halen, waar de dorpsbewoners de dupe van worden. Bij de laatste streek zijn Max en Moritz zelf het slachtoffer en worden gevoerd aan de eenden.

De Efteling kiest echter een andere insteek, waarbij vooral gehandhaafd is dat Max & Moritz bengels zijn, maar dat verder in een nieuwe context geplaatst is. M&M zijn de zoons van een klokkenmaakster, Frau Schmetterling (Duits voor Vrouw Vlinder). In haar werkplaats hangt de mooiste klok, van opa. De gouden opwindsleutel is echter kwijt. M&M doen mee aan een zeepkistenrace. Ze gaan helemaal los en Moritz belandt uiteindelijk in de sloot. Daar vindt hij de gouden sleutel terug. Iedereen is opgelucht en blij.

De Efteling-versie van het verhaal werd geschreven door Ad Grooten en nog voor de opening van de attractie gepubliceerd in de Wonder van najaar 2019. Een wat uitgebreidere versie van dezelfde tekst is opgenomen in het boek En ze leven nog lang en gelukkig dat in september van dat jaar verscheen.

Verwijzingen
  1. Team Looopings: Ritje gaat ongeveer... (9 maart 2020)
  2. Eftelist: Max & Moritz: aanpassingen Bobstation en -wachtrij (6 juni 2019)
  3. De Efteling Blog: 'Nieuwe achtbaan Max & Moritz vervangt in 2020 de Bob' , 9 oktober 2018