Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de attractie Symbolica. Zie Symbolica (Pardoes-legendarium) voor de planeet uit de belevingswereld van Pardoes de Tovernar.

Symbolica
Efteling-Symbolica.jpg
Concept art van de attractie
Locatie Fantasierijk
Type Darkride
Bouwer Heijmans
Ontwerp Sander de Bruijn e.a.
Geopend 1 juli 2017
Thema fantasie
Muziek René Merkelbach
Figuren 10
Kosten € 35 miljoen
Ritduur 6-7 min
Aantal gondels 34
Capaciteit 1400
Attracties

Symbolica: Paleis der Fantasie wordt de nieuwe attractie voor 2017, een doorontwikkeling van het concept Hartenhof dat eerder voor 2012 op het programma stond.

De attractie wordt een darkride die draait om de wisselwerking tussen werkelijkheid, droom en fantasie. Pardoes de Tovernar is de gastheer voor de bezoekers, die één van drie mogelijke routes met interactieve elementen kiezen. Een en ander gebeurt in een voertuig genaamd Fantasievaarder, met maximaal 6 personen per voertuig (twee rijen van drie personen per rij).

Symbolica wordt gebouwd op de Brink, een tot dan toe vooral erg leeg plein. De attractie opent ter gelegenheid van het 65-jarig jublieum van de Efteling op 1 juli 2017. Aanleiding voor de bouw is de ambitie om in 2020 vijf miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Daarom is Symbolica ook expliciet geschikt gemaakt voor de internationale gast.

Geschiedenis

De attractie is een doorontwikkeling van een al langer bestaand idee om in het Efteling-park iets te doen met de Wereld van Pardoes zoals die geschapen werd door Henny Knoet. Eind jaren 90 was dit nog onder de noemer Huis van Pardoes, toen al met de Brink als beoogde locatie. In 2010 werd met veel bombarie een groot ontwikkelproject aangekondigd voor het Rijk der Fantasie, waar de darkride Hartenhof het prominente deel van zou worden en die zou openen in 2012. Dat plan verdween in de ijskast. Uiteindelijk kondigde de Efteling op 11 januari 2016 aan dat ze de attractie alsnog zou bouwen, onder de naam Symbolica. Pardoes treedt op als gastheer.