Pantagor in de serie anno 2011
Pantagor tovert

Pantagor is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is de grootste vijand van Pardoes en Grootmagister Almar en uiteindelijk wil hij samen met zijn hulpje Rattar Symbolica veroveren. Hij woont op Zombor.

Biografie

In zijn jeugd was Pantagor een uitstekende student aan de Toveracademie en hij werd uitverkoren om de nieuwe Grootmagister te worden. Echter, hij hield zich bezig met zwarte magie en werd door Almar verbannen van de planeet. Hij vertrok naar Zombor en weet niet goed om te gaan met zijn wraakgevoelens. Pantagor haat Pardoes, omdat hij inmiddels de nieuwe leerling is geworden van Almar. Op Zombor ontmoet hij Savonin, die hetzelfde lot een generatie eerder ondergaan heeft. Savonin neemt Pantagor in bescherming en Pantagor gedraagt zich tegenover hem als trouwe kompaan.

Hij probeert de Magische Stenen te vinden die zijn verborgen in de Nevelbergen op Symbolica, waar hij in het diepste geheim naar terug is gekeerd. Hij ontdekt niet de stenen, maar wel een onderwereld van rivieren en gangen waar hij in het geheim werkt aan zijn terugkomst als machthebber. Pantagor kan goed personen tegen elkaar opzetten en kan verdwijnen of de gedaante van een dier aannemen.

In het ex-canon stripalbum Pardoes en het Verboden Sprookje is te lezen hoe Pantagor als kind op de Tovenaarsschool zijn tijd liever besteedde aan spelen en pesten in plaats van te leren. Dit was de oorzaak dat hij niet kan schrijven en van school werd gestuurd. Hij geeft Pardoes hiervan de schuld (al wordt niet duidelijk wat Pardoes hiermee te maken heeft) en is daarom uit op wraak.

Optredens

Pantagor is als antagonist een vaste klant in de diverse Pardoesverhalen die zijn gepubliceerd. We maken voor het eerst kennis met hem in 2000 in het stripalbum Pardoes en het Verboden Sprookje, maar ook in Pardoes en het Tinkelende, Twinkelende Wondergeluid uit 2001, alsook Pardoes en de Verdwenen Formule en Een Wonderlijk Avontuur met Pardoes de Tovernar, beide uit 2002, is hij de belangrijkste tegenkracht.

In 2007 registreerde de Efteling de naam Pantagor als merk.[1] Vanaf december 2011 was hij te zien in de televisieserie van Pardoes en het bijbehorende boek, waarin hij terugkeert naar Symbolica en de boel danig in de war schopt. In de serie werd zijn rol vertolkt door Hugo Maerten.

In de attractie Symbolica komt hij echter niet voor.