Pardoes en het Tinkelende,Twinkelende Wondergeluid
Pardoes en 'Pardoes en het Tinkelende, Twinkelende Wondergeluid'
Pardoes met het boek
Auteur Marij M. Sloothaak
Illustraties Henny Knoet
Vormgeving Robert-Jaap Jansen
Onderwerp Pardoes
Genre fantasie
Uitgever De Budelse B.V.
Uitgavedatum oktober 2001
Pagina's 61
Grootte 21 cm²
ISBN 90-806422-1-5
Prijs € 7,-
Boeken

Pardoes en het Tinkelende,Twinkelende Wondergeluid is een boek uit 2001 waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan Villa Pardoes. Het boek werd geschreven door Marij M. Sloothaak, illustraties kwamen van Henny Knoet en het werd vormgegeven door Robert-Jaap Jansen.

Het werd uitgegeven door de Budelse Drukkerij B.V. uit (inderdaad) Budel in oktober 2001, in februari 2002 volgde een herdruk.

Het plot

De helden: Fleur, Pardoes en Tim
Pantagor als zevenkoppig monster

Op een avond zitten Tim en zijn zusje Fleur op de site van De Efteling. Wanneer ze ruzie krijgen over wat ze gaan doen op de site, spelletjes of muziek, komt er uit het beeldscherm een draaikolk die ze meesleurt in het beeldscherm. Ze komen terecht in een ronde tunnel met gangen en aan het eind van een gang zien ze zelfs elfjes. Op hun kont glijden ze over de gladde vloer en komen zo een spiegelkamer binnen waar Pardoes ook is. Pardoes vertelt de twee kinderen dat ze hier alleen weg kunnen komen als ze samenwerken en zo het Tinkelende, Twinkelende Wondergeluid vinden. Dat kan doormiddel van het vinden van zeven fonkels tijdens evenzoveel avonturen. Pardoes is ze hierbij gelukkig behulpzaam.

De avonturen spelen zich af op verschillende momenten in plaats en tijd, waar Pardoes ze heen transporteert. Zo brengen ze in de eerste twee avonturen een bezoek aan de tijd van de dinosauriërs, en aan de 'wereld van de Efteling', een verborgen plek die achter het Efteling Park gelegen is. Ook Symbolica en een onbewoond eiland passeren de revue. Tijdens deze avonturen leren de kinderen waardevolle lessen, bijvoorbeeld over samenwerken, de waarheid die in het midden ligt en het gebruik van je fantasie. Voor de laatste fonkel voeren ze een strijd tegen Pantagor, die zich voor de gelegenheid heeft veranderd in een zevenkoppig monster.

Karakters

De hoofdrollen zijn voor:

  • Tim van Dam, een jongen van ongeveer zeven jaar
  • Fleur van Dam, de jongere zus van Tim
  • Pardoes de Tovernar
  • Pardoma
  • Pantagor

Daarnaast zijn er nog een flink aantal bijrolletjes, waaronder gezinsleden van Tim en Fleur en de bekende figuren uit het Pardoesuniversum.

Vormgeving

De vele kleurenillustraties zijn van de hand van Pardoes-bedenker Henny Knoet. Pardoes en zijn vrienden hebben hier het voor die tijd typische, wat kinderlijker uiterlijk. Pardoes zelf gaat steeds gekleed in zijn golf-outfit, zoals hij die altijd draagt in zijn rol als mascotte van Villa Pardoes.

Het boek is uitgebreid vormgegeven door Robert-Jaap Jansen. Door het midden van elke pagina is een gaatje gestanst die samen een uitsparing vormen waarin zich een belletje aan een rood lint bevindt. Achterin het boek zit een grote draaischijf, waarmee je steeds een ander ander personage op de achterzijde zichtbaar kunt maken.

Externe link