De redders van Ruigrijk
Het voorleesboek
het voorleesboek
Auteur Marc de Hond
Illustraties Esther Rosier
Vormgeving Marieke Oele
Taal Nederlands
Onderwerp sprookje, handicap
Uitgever Van Goor
Uitgavedatum 31 mei 2021
Pagina's 40 / 64
Grootte 27,5 x 27,5 / 27 x 21,8
Uitvoering prentenboek, voorleesboek, tactiel prentenboek en video
ISBN 978900378371 (prent), 978900378708 (voorlees)
Prijs € 12,99 - € 14,99
Koop bij bol.com
Boeken

De redders van Ruigrijk is een boek uit 2021, geschreven door Marc de Hond, dat de belevenissen van twee kinderen met een handicap beschrijft in hun strijd tegen een draak. Het verscheen tegelijk met de opening van speeltuin Nest!, die zich ook richt op kinderen met een beperking.

Inhoud

Rutger, zoon van een smid, woont op het eiland Ruigrijk. Rutger kan niet lopen, maar hij heeft voor zichzelf een rollende stoel gebouwd. Zijn buurmeisje Ella duwt hem voort. Zij kan niet zien.

Het eiland voelt zich bedreigd door tweekoppige draak Naga, die woont op het vulkanische buureiland Krakatau. Er wordt daarom een ridderschool opgericht. Rutger wil er graag heen, maar mag niet vanwege zijn beperking. Ella vindt de sleutel van de school, verloren door een leraar die bij hen thuis op bezoek was, en samen gaan ze er avond na avond stiekem oefenen. Op een gegeven nacht komt Naga in de smederij van Rutgers vader en neemt zijn vader mee. Rutger en Ella blijven trainen als ridders.

Zeven jaar verder. Rutger en Ella zijn inmiddels verloofd. Vele ridder zijn naar Krakatau vertrokken in de strijd tegen Naga, maar de voorraad is nu op. Dit is Rutgers kans om te bewijzen dat hij ridder kan worden. Ella en Rutger varen samen af naar het eiland. Ze treffen daar de ridders aan, en ook zijn vader. Ze zijn allen bezig met houthakken en verwarmen van de draak. De draak blijkt namelijk een beperking te hebben waar hij zich voor schaamt: de twee hoofden kunnen geen vuur spuwen en hebben het chronisch koud.

Rutger belooft hem dat hij met zijn vader een machine zal bouwen waarmee de draak weer vuur kan spuwen. Ze keren terug naar Ruigrijk met de verloren gewaande ridders én Naga, en de aanvankelijke scepsis over een ridder die niet kan lopen verdwijnt snel. Rutger wordt tot prins geslagen, alle kinderen zijn nu welkom op de ridderschool en ze leven nog lang en gelukkig.

Illustraties en vormgeving

De illustraties zijn getekend door Esther Rosier die eerder al voor de Efteling de prentenboeken Sneeuwwitje en De Zes Dienaren illustreerde.

Er zijn enkele Ruigrijkse elementen in te herkennen: op het eiland gebruiken mensen schepen als gevelelement zoals bij De Vliegende Hollander, en het uiterlijk van de, alhoewel tweekoppige, draak Naga is afgeleid van Draak Edna. Daarmee houdt het verband met de Efteling verder op.

Het boek is vormgegeven voor Marieke Oele. Op de schutbladen staan naast elementen uit het verhaal zoals de tweekoppige draak, zwaard en sleutel, ook de Efteling-e en dennenmannetjes uit Nest!. In het boek komen die verder niet voor. De sleutel van de ridderschool staat ook op het titelblad, en om en om begint elk hoofdstuk met een plaatje van die sleutel of met een zwaard.

Edities en presentatie

Uitreiking van het eerste exemplaar door Koen Sanders aan Remona en James de Hond

Het boek is uitgegeven als een prentenboek (met oranje belettering) en als een voorleesversie (groene letters) door Van Goor, een imprint van uitgeverij Unieboek Het Spectrum.

Het eerste exemplaar werd bij de opening van speeltuin Nest!, die zich speciaal richt op kinderen met een handicap, op 31 mei 2021 uitgereikt aan de weduwe van De Hond, Remona de Hond-Fransen en hun twee kinderen Livia en James. Op de perkamentrol bij de ingang van de attractie wordt in een kleine in memoriam voor De Hond dit boek genoemd als een van de twee projecten waar hij met de Efteling mee bezig was.

Uitreiking van het eerste tactiele boek op een school in Klundert

Op 31 mei werd op het YouTube-kanaal van de Efteling ook een animatievideo geplaatst die het verhaal vertelt. De video bestaat uit de illustraties van Rosier uit het boek waarin wat beweging gebracht is. De video is voorzien van muziek van René Merkelbach, sounddesign Anouk Verdonk.

Op 24 november werd hier ook nog een tactiel prentenboek aan toegevoegd, speciaal voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. In deze versie zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. Dit werd gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus, gespecialiseerd in het ontwikkelen van inclusieve prentenboeken. Stichting Natuurpark de Efteling doneerde pakketten met het reguliere en tactiele boek aan 250 basisscholen in Nederland.

Link met Nest!

Volgens geruchten zou voor speeltuin Nest! ook een thema overwogen zijn, meer in lijn met dit boek. In het speelbos is als link nu alleen de sleutel van de Ridderschool te vinden: deze hangt hoog aan de toegangspoort.