Fotoboekje 2010
Cover fotoboekje 2010: Pardoes
Pardoes met perkament (blauw)
Boekje nr. 35
Aantal pagina's 44 (exclusief omslag)
Aantal foto's 138
Nieuwe foto's Assepoester, Sprookjesboom (maquette), Joris en de Draak (promotie), Efteling Bosrijk, Sprookjesboom de Musical
Uitklappagina's nee
Werd verkocht sinds begin 2010
Vorige fotoboekje 2009
Volgende fotoboekje 2012
Fotoboekje

Fotoboekje 2010 is het vijfendertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was zowel samen met de parkplattegrond als los te koop in de souvenirwinkels van de Efteling van begin 2010 tot eind mei 2012 en is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 138 foto's.

Vier jaar op rij werd in de Efteling een fotoboekje verkocht met een gelijke cover, maar in drie van de vier seizoenen was de inhoud licht aangepast. Het fotoboekje van 2010 is onder andere te herkennen aan de aanwezigheid van de Sprookjesboom en Joris en de Draak.

Achterin het boekje staan de Partners in Kwaliteit: Rabobank, Coca-Cola, WNF, Ola en Chocomel.

Foto's

Assepoester maakt een jaar na opening haar opwachting in het fotoboekje en neemt de plaats in van het kasteeltje met de toverspiegel en de gekleurde duiven. Er is een foto van het exterieur van het gebouw gezien vanaf het Herautenplein, en de scène waar Assepoester het muiltje past. Iets verderop is ook de toevoeging van dit jaar te zien, hoewel niet met een foto uit het park. Een promotieshot van de Sprookjesboom, van een maquette van de boom waar jonge kinderen bij gefotoshopt zijn, moet de bezoeker wijzen op de aanwezigheid van deze nieuwe bewoner van het bos. Voor wie nog niet zeker weet of dit sprookje nieuw is heeft men het vermeld in de begeleidende tekst en op een drukstempel naast de foto. Het Meisje met de Zwavelstokjes heeft foto's moeten inleveren.

Na het Sprookjesbos is de volgorde van het boekje in vergelijking met de vorige editie wat aangepast. Naast het Carrouselpaleis zijn nu Speeltuin Gijs en de Ganzenhoedster te vinden. Op de volgende pagina treffen we de andere foto's van het Anton Pieckplein en het Volk van Laaf, dat hiervoor de helft aan foto's heeft moeten opgeven. Droomvlucht, Spookslot, Villa Volta, Carnaval Festival, het Kinder Avonturen Doolhof, Monsieur Cannibale, Vogel Rok, de Halve Maen, Pagode, Gondoletta, Kinderspoor en Piraña volgen, zonder verschillen aan de foto's of opmaak van de pagina's.

De Vliegende Hollander is verhuisd van het midden naar vrij achterin het souvenirboekje. Op de linkerpagina zien we onder andere een nieuwe foto van een bootje dat het water raakt en een nieuwe foto van het exterieur van de attractie met twee sloepen in beeld. Rechts wordt de nieuwe attractie Joris en de Draak gepresenteerd, de houten racer-achtbaan die volgens de begeleidende tekst "vanaf juli 2010", zal openen. Dit boekje kwam enkele weken voor de opening van de attractie uit, en daarom zien we hier een opgemaakt beeld in plaats van foto's van de ride. Een acteur verkleed als ridder Joris is te zien met een lans waarmee hij een draak bevecht, waarvan enkel een klauw zichtbaar is. Op de achtergrond een silhouet van een houten achtbaan.

Na de winterpagina's volgt een spread voor het Hotel en het nieuwe Bosrijk. Er zijn een grote foto van de buitenkant van het hotel en foto's van de Wolf en de Zeven Geitjes-suite en receptie. Voor Bosrijk staan het Meer van Dromen, en in de omkaderde kiekjes het Poorthuys, een meisje met laarzen en kinderen in een stapelbed in het boekje. De laatste pagina met foto's is voor het Theater en Golfpark: een avondfoto van het theater, de cast van Sprookjesboom de Musical, een golfclub en de reuzenvoetstappen op het golfpark.

De Vliegende Hollander en Joris en de Draak in fotoboekje 2010