Fotoboekje 2008
Cover fotoboekje 2008: Pardoes
Pardoes met perkament (blauw)
Boekje nr. 33
Aantal pagina's 44 (exclusief omslag)
Aantal foto's 138
Nieuwe foto's Statige Stuurman
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 2008 en winter 2008-2009
Vorige fotoboekje 2007
Volgende fotoboekje 2009
Fotoboekje

Fotoboekje 2008 is het drieëndertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was zowel samen met de parkplattegrond als los te koop in de souvenirwinkels van de Efteling in 2008 en is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 138 foto's.

De omslag heeft een gelijke opmaak als vorig jaar. De achtergrond is nu blauw, het logo zonder effect bewerkt. In het schild op de voorzijde is Pardoes te zien die op een perkament wijst. Op de achtergrond is een grachtenpand van de opstaphaven van De Vliegende Hollander te ontdekken. Op de achterzijde is een avondfoto van de toren te zien, met een plonzende boot op de voorgrond.

Vier jaar op rij werd in de Efteling een fotoboekje verkocht met een gelijke cover, maar in drie van de vier seizoenen was de inhoud licht aangepast. Het fotoboekje van 2008 is te herkennen aan de aanwezigheid van de Parkshow TiTaTovenaar, maar geen vermelding van musicalposters, Joris en de Draak of de Sprookjesboom.

De geureffecten van het vorige boekje zijn achterwege gelaten, en er zijn ook geen krasplaten aanwezig, waarmee dit het eerste boekje is zonder fratsen sinds 2003. Achterin het boekje staan de Partners in Kwaliteit: ABN-Amro, Coca-Cola, Ola, WNF, Chocomel, NS en RWE.

Foto's en tekst

Op de eerste pagina's is het beeld van Pardoes vervangen door een close-up van een beeldje van de Heksenpoort. Pardoes en Pardijn hebben een nieuwe foto waarbij ze geïnteresseerd naar een glazen bol kijken. Bij Doornroosje is de openingszin van de tekst gewijzigd. De paddenstoel op de achtergrond van de Kabouterdorp-pagina's is verwijderd en de foto van het Grote Kabouterhuis is weer terug. Krakeeltje is uit de achtergrond van Roodkapjes foto gehaald. De uitsnede van de Vliegende Fakir is vervangen door een bewerkte foto waarbij de tulpenbezweerder dynamischer overkomt.

De parkshow dit jaar was vrij gelijk aan die van vorig jaar, maar de titel Tika is Jarig werd niet meer gebruikt. Alleen het logo van TiTaTovenaar is daarom gebleven. Er zijn ook nieuwe foto's van de show en een aangepaste tekst. Het Efteling Theater heeft tevens een nieuwe foto.

De Vliegende Hollander in fotoboekje 2008

Op de pagina's van De Vliegende Hollander is een portret geplaatst van de act 'de Statige Stuurman'. Er is een bewerkte foto van de attractie bij avond, die ook op de achterzijde van het boekje staat, en een close-up van de slag in het water. In tegenstelling tot het vorige boekje zijn alle plonzen nu het echte werk. Bij Droomvlucht is de foto van het elfje vervangen door een ander elfje. De vogelverschrikker van Carnaval Festival is verdwenen om plaats te maken voor een rode Jokie. De foto's van Frankrijk en Harmony de Kwakers zijn vervangen door Alaska (met Loeki in de iglo) en La Rivièra. Het naambord van het Avonturen Doolhof heeft een schaduweffect gekregen.

Er is wéér een nieuwe foto van de Halve Maen, dit keer 's avonds genomen. De foto van Aagje op de brug is vervangen voor Moortje op een oversteekplaats. De Pegasus heeft een nieuwe foto van de eerste afdaling. Het is de laatste keer dat de houten rollercoaster in het fotoboekje te zien is. De attractie werd een jaar later afgebroken. De Roeivijver keert op deze pagina spontaan terug van jaren afwezigheid.

Bij PandaDroom is de leeuw vervangen door een 3d-geanimeerde slang uit de film. Op de bladzijden voor de Winter Efteling is Vrouw Holle verplaatst naar de linkerpagina. Er is een nieuwe foto van het Anton Pieckplein waar vreemde schaduwen overheen geplaatst zijn. Tevens nieuwe foto's van Pardoes op de schaatsbaan, de Après Skihut en Geeuwende Gijs. De pagina van het Hotel en het Golfpark is weer aangepast: een nieuwe foto van het Hotel, foto's van de Sneeuwwitje Suite en Carrouselsuite en nieuwe plaatjes van het Golfpark. Er is ook hele nieuwe tekst geschreven voor deze pagina.