Het Pardoesbeeld op de Pardoes Promenade

Het Pardoesbeeld is een bronskleurig evenbeeld van Pardoes de Tovernar, in tovenaarskostuum en met een glazen bol in zijn uitgestrekte hand. Het beeld is sinds juni 2001 te vinden op de Pardoes Promenade.

Het Pardoesbeeld, naar een ontwerp van geestelijk vader Henny Knoet, functioneert als een soort klok. Het draait langzaam om zijn as en laat ieder kwartier een klein licht- en geluidspel zien en horen middels twinkelgeluiden en een oplichtende glazen bol. Tussen dit spel door zijn vanuit het beeld duidelijke mechanische tikken te horen die de aanwezigheid van een uurwerk moeten suggereren. De hangende pijl aan de bol waar Pardoes op staat wijst iedere vijf minuten een ander teken op de plaat onder het beeld aan.

Omschrijving

Qua uitstraling, omvang en mechaniek vertoont het Pardoesbeeld overeenkomsten met de in 2010 geplaatste Pennenveer. De vormgeving en kleurstelling van het beeld sluiten goed aan bij de Wonderwachters die de Pardoes Promenade sieren. De cartooneske stijl waarin het beeld is vormgegeven is echter een verouderde versie van Pardoes en komt niet meer overeen met de tegenwoordige tovernar.

Bij het beeld staat een laag bordje met een in brons gegraveerde tekst van Knoet: "De fantasie reist onbegrensd en niet aan tijd gebonden." Het bordje wordt echter vaak aan het zicht onttrokken door struikgewas.

Geschiedenis

Het beeld werd door Pardoes zelf onthuld op vrijdag 20 juni 2001.


Geluidseffect te horen bij het beeld.

Sinds eind 2011 staat het beeld pal voor het etablissement Polles Keuken. Bij de opening van het restaurant in februari 2012 werden de geluidseffecten van het beeld uitgeschakeld, wellicht voor het personeel achter de counters van het naastgelegen De Gebrande Boon en Happiness Station. Bij een opknapbeurt van de Pardoes Promenade in maart 2017, ter voorbereiding van de opening van Symbolica later dat jaar, werden de geluidseffecten weer in werking gesteld.

Wetenswaardigheden

  • In 2002 werd via het Wondere Wereld Web een Flash-gebaseerd simulatiespel van het Pardoesbeeld uitgebracht; het betrof hier een verwijzing-met-kwinkslag naar de in die periode erg populaire en beter speelbare Eftelingattractiesimulaties van EMM entertainment.