Polles Keuken
De ingang tot Polles Keuken
Locatie Fantasierijk
Type bediening
Assortiment pannenkoeken
Bouwer Heijmans
Ontwerp Sander de Bruijn, Robert-Jaap Jansen en Jeroen Verheij
Geopend 2012
Verbouwd 2019
Terras ja
Horeca

Polles Keuken is een pannenkoekenrestaurant aan het uiteinde van de Pardoes Promenade, vernoemd naar Polle, de koksjongen aan het Hartenhof. Het gebouw werd in gebruik gesteld op 1 februari 2012 en officieel geopend op 30 maart, tevens Nationale Pannenkoekendag.

Oorspronkelijk was de planning om het restaurant samen met de attractie Hartenhof te openen, als onderdeel van het Rijk der Fantasie. Een attractie liet echter nog op zich wachten, pas in 2017 werd Symbolica geopend. Het restaurant en gebouw zijn een ontwerp van Sander de Bruijn, Robert-Jaap Jansen en Jeroen Verheij.

Behalve het pannenkoekenrestaurant huisvest het gebouw meer horecapunten. Aan de Pardoes Promenade zijn de koffiecounter 'De Gebrande Boon' en een verkooppunt van softijs, 'Glad IJs' te vinden, aan de Marerijk-zijde is de donutverkoop Rondje van de Molen gesitueerd.

Keuken slaat op tilt

Omschrijving

Exterieur

Het bouwwerk is opgetrokken uit gestucte muren, met hier en daar houten dwarsbalken en natuurstenen aan de onderzijde. Aan de gotische ramen en de vele details in het gebouw is de bouwstijl van Pardoes' wereld te herkennen, zoals Henny Knoet die al jaren voor de bouw van Polles Keuken had uitgedacht. De vorm van het gebouw is apart: Aan de Pardoes Promenade ligt een vierkant gebouw met golvende zinken dakplaten en een ronde toren met glas-in-loodramen, een houten balk waar een kist aan een touw met katrol hangt en op het dak van de toren een lange gouden spits met hart. Tussen dit gebouw, waar De Gebrande Boon en het Happiness Station zijn te vinden, en het eigenlijke pannenkoekenrestaurant is een langwerpig stuk te vinden met enkele houten poorten en een houten galerij met bollampen aan het plafond.

Zowel de dames als de heren-wc in de openbare toiletgroep bevatten een 'royaal toilet'

Het gebouw van het pannenkoekenrestaurant heeft aan de dakranden een bijzondere afwerking met stro in accolade-vormpjes. De buitenmuur loopt in een U-bocht met vele gotische ramen waardoor het daglicht binnenkomt en tevens Symbolica goed te zien is. De andere zijde van het bouwwerk grenst aan het Marerijk. Hier is een gedeelte gethematiseerd als een ruïneuze molen en dito muur (Rondje van de Molen). De wezenlijke achterzijde van het gebouw grenst aan het Sprookjesbos en herbergt een opberglocatie voor vuilcontainers en de toegang tot een openbare toilettengroep, te bereiken via de Pardoes Promenade en middels een doorsteekje vanaf Langnek.

Aan de voorzijde voor het gebouw ligt een groot, van vaste tafels voorzien en middels heggen van de looproutes afgescheiden terras. Op dit terras bevindt zich een bar, De Gevulde Kelk. De ingang tot Polles Keuken bevindt zich aan de rechterzijde van de uitbouw waar de pannenkoeken gebakken worden, te herkennen aan de schoorsteen met opmerkelijke punt en naambord op het dak.

Bar 'De Gevulde Kelk' werd in juli 2019 toegevoegd

Interieur

Het interieur van de ring, met in het midden de magische kookstoof.

Binnen vinden we een rijkelijk gedecoreerde en knusse ruimte die plaats biedt aan 140 gasten, zowel binnen als op het nieuw aangelegde terras, dat direct aan de Promenade ligt. Er is een hoog houten plafond en een stenen binnenring waar men zowel op banken als op stoelen kan plaats nemen. De grootste eyecatcher is een kookstoof in het midden met potten en pannen en geglazuurde taarten en etenswaar. Om het kwartier slaat de kookstoof eventjes 'op hol', waarbij het keukengerei begint de bewegen en de wielen boven de stoof steeds sneller draaien, begeleid door muziek en geluidseffecten van Marco Kuypers. Hierin horen we de melodie van de Pardoes Promenade en een flard van An der schönen blauen Donau van Johann Strauss Jr, uitgevoerd op potjes en pannen (te vinden op Betoverende Efteling Melodieën (2018)). De hysterie eindigt uiteindelijk met het harde gefluit van een ketel die grote pluimen rook boven de etende bezoekers blaast. Ook zijn er tientallen pollepels die aan de lopende band boven je langs komen en er hangt een trofee van een paarse eenhoorn.

Aan de muren zijn planken te vinden met worsten, kazen, pompoenen, taarten en koeken van gips of polyester. De buitenring kent banken bij de ramen. Buiten deze ring is een klein gedeelte te vinden waar stoelen en tafels normaal staan opgesteld, een zithoek waar de banken uit 'theedoeken' bestaan en een bar, aangekleed met tonnen en daarom Barrelbar genoemd.

Assortiment

Polles Ontbijtkaart met American-style pancakes

Het assortiment bestaat uit een tientallen pannenkoeken, zowel zoete als hartige, maar ook enkele specialiteiten als de Hartenpannenkoek. De pannenkoeken worden vers gemaakt: echt beslag op een hete plaat en de toppings zijn heel divers. Kinderen kunnen tevens uit een kraantje in de bar zelf Toverwater tappen in een glas dat licht geeft zodra het glas vol zit - wie het glas leeg drinkt voelt de magische kracht van Pardoes. Een andere specialiteit zijn de desserts: het Koninklijk dessert en het familietaartje. Deze komen uit een samenwerking die de Efteling is aangegaan met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. Pannenkoeken en desserts worden geserveerd op speciaal servies, met een afbeelding van Hartenkoekbijtertjes (een soort tor of kever). Eind 2012 werd een ijskaart toegevoegd.

Sinds april 2019 is men ook al vanaf 9.00 geopend voor ontbijt. Op de ontbijtkaart staan Amerikaanse pannenkoeken: een stapeltje van drie kleinere, luchtige pannenkoeken, en worden smoothies aangeboden.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De latere locatie van Polles Keuken in zomer 2010
Een sfeerimpressie van het interieur

Polles Keuken vloeit voort uit het jarenlange plan om de gaanderij tegenover Langnek, het horecapunt Kogeloog, uit te breiden met een restaurant voor pannenkoeken. Wanneer in 2009 een werkgroep wordt opgericht en verschillende voorstellen worden gemaakt voor een groots opzichzelfstaand restaurant, wordt tegelijkertijd gedacht aan een jubileumattractie voor 2012. Uiteindelijk werden deze gecombineerd in het Rijk der Fantasie, dat zou bestaan uit Polles Keuken en Hartenhof. In 2011 werd bekend gemaakt dat de bouw van het Rijk der Fantasie in meerdere fases zou verlopen, waarbij Hartenhof werd uitgesteld voor op z'n vroegst 2015. In de tussentijd is de attractie omgedoopt tot Symbolica en geopend in 2017.

Het centrale gedeelte van de Efteling heeft sinds de aanleg van de Pardoes Promenade en Brink voornamelijk een praktische functie gehad. De gedachte achter de grote hoofdroute en het verdeelplein: bezoekers zo snel mogelijk verspreiden over de verschillende delen van het park. Tot op de dag van vandaag heeft deze grootse aanpassing in de infrastructuur echter nooit helemaal gebracht waar het park op hoopte: mede door het gebrek aan activiteiten in de directe omgeving slaan bezoekers snel af in de richting van Marerijk of Anderrijk en gedurende het grootste deel van de dag zijn de promenade en Brink uitgestorven. Symbolica, maar zeker ook Polles Keuken, zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Bouw

Op 17 november 2010 werd begonnen aan de bouw van het restaurant. Het hoogste punt werd bereikt op 1 juli 2011. De ontwerpen van de Efteling werden bouwkundig uitgewerkt door Van Aken Architecten. De thematisering werd uitgevoerd uitgevoegd door Eftelings eigen decoratieafdeling met ondersteuning van Jora Vision. Op 1 februari werd als 'soft opening' het restaurant opengesteld voor de bezoeker. De officiële opening werd uiteindelijk verricht op Nationale Pannenkoekendag, 30 maart 2012.

Omdat er verder niet zoveel in de buurt ligt is de Efteling zoekende geweest naar een passende rijkenindeling. Zo is het tot het Anderrijk gerekend en ook wel tot het Entreegebied. Tot en met juni 2017 vindt de Efteling dat Polles Keuken in Reizenrijk ligt. Met ingang van de opening van de attractie Symbolica behoort het tot het nieuwe Fantasierijk.

Uitbreidingen

Het restaurant is een succes en met name bij slecht weer kunnen er heel lange rijen ontstaan. Daarom werd er in 2019 geïnvesteerd in uitbreiding. In juli werd als eerste onder de bestaande overkapping bij het terras een een bar toegevoegd met de naam De Gevulde Kelk. Vanaf september begon de toevoeging van 'Aliciana's Kruidenkas', een nieuw zitgedeelte voor vijftig personen, gerealiseerd door een deel van de overkapping bij het terras af te sluiten. Deze uitbreiding, geopend in december van dat jaar, werd door Jeroen Verheij aangekleed in de stijl van Aliciana, de pleegmoeder van Pardoes. Rechts naast de ingang wordt ook een buggystalling toegevoegd.

Latere aanpassingen

In de winter van 2021-2022 werd de 'showcooking'-keuken van het restaurant gerenoveerd.

In maart 2023 werd het restaurant wat grootschaliger gerenoveerd. Buiten werd onder andere de de grote schoorsteen hersteld. Binnen werd de bar wat breder gemaakt, werd alle verlichting vervangen door LED (waarbij vooral de nieuwe belichting van de Kookstoof opviel) en werden de banken voorzien van een nieuw stofje. Het restaurant opende weer op 25 maart.

Externe links