Een aantal typetjes van Jeroen Verheij, v.n.l.r.: Heks Astralia, IJzige IJsbrand, de Kruiende Kruier, Nadir de Kwakzalver en de Statige Stuurman
Verheij (l) als ontwerper op kantoor, december 2015

Jeroen Verheij (12 januari 1973) is sinds 1997 werkzaam bij de Efteling, tegenwoordig als ontwerper bij de afdeling Design & Development en als allround entertainer. Verheij raakte op jonge leeftijd al zeer betrokken bij de Efteling: in 1984 richt hij samen met een vriend de Efteling Fanclub op. De club werd opgeheven in 1994. Drie jaar later kwam Verheij in dienst bij de Efteling als entertainer.

Efteling Fanclub

Verheij was in 1984, samen met Sebastiaan Smits, de oprichter van de Efteling Fanclub. Hij was ontzettend gek op de Efteling en kwam er 'minstens vier keer per jaar'. Hij verzamelde alles waar Efteling op stond, knipte krantenartikelen over de Efteling uit en samen met zijn klasgenoot Sebastiaan Smits bedacht hij het idee voor een Efteling Fanclub. In het najaar van 1984 schreven ze de Efteling een brief of er al iets dergelijks als een club bestond. Als dat niet het geval was, zouden ze graag zelf zo'n club beginnen want 'er moesten toch meer mensen in de Efteling geïnteresseerd zijn'.[1]

De Efteling ging akkoord met het oprichten van de club en ze werden door de Efteling hier en daar ondersteund. Verheij was binnen de club vooral bezig met het organiseren en bijhouden van allerlei eigen Eftelingprojecten, waaronder het EFC, het Eftelingfanclubblad. Het blad werd in de eerste jaargangen versierd met allerlei tekeningen van Jeroen. Later verzorgde Verheij op eigen initiatief enkele mime-optredens in de Efteling, waarna aan de kijkende bezoekers verdere informatie werd gegeven over de activiteiten van de fanclub. Begin jaren negentig presenteerde Verheij de Eftelingfanclubquiz, een quiz waarvoor liefhebbers zich konden opgeven en uiteindelijk werden uitgenodigd om het live tegen elkaar op te nemen tijdens vragenrondes.

Wegens tijdgebrek en een afnemende interesse van de oprichters is de Eftelingfanclub in 1994 gestopt.

Entertainer

Jeroen Verheij tijdens zijn act in 2010

In 1997 trad Verheij in dienst bij de Efteling zelf, waar hij veel verschillende entertainment-rollen op zich genomen heeft. Hij was bijvoorbeeld te zien als Koning Egbert, Heks Astralia, Boze Wolf, weeshuiskind en Kabouter Korrel. Grote bekendheid onder Eftelingliefhebbers verwierf hij echter pas in 2003, toen hij optrad als Hieronymus, de 'griezelige gastheer' ter ere van het vijfentwintigjarige bestaan van het Spookslot. Dit karakter was sindsdien ook in aangepaste vorm (IJzige IJsbrand) terug te vinden bij het Spookslot in de Winter Efteling. Daarna speelde Verheij nog o.a. Nadir de Kwakzalver, de Statige Stuurman en de Kruiende Kruier in de act Koffers vol herinnering. Verheij kroop ook in de huid van lakei O.J. Punctuel die hij als acteur vertolkte in de making-of van Symbolica, op het Negen Pleinen Festijn, en waarvan hij de stem insprak voor de attractie.

Hij is ook te horen als stationsomroeper op de stations Marerijk en De Oost van de Efteling Stoomtrein Maatschappij.

Ontwerp van Verheij voor Kapitein Gijs in Ruigrijk

Ontwerper

Verheij werkte eerder als ontwerper bij Jora Vision, maar vertrok daar in 2008 om bij de Efteling aan de slag te gaan als ontwerper en illustrator op de afdeling Design & Development. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van verschillende souvenirlijnen, brochures en diverse andere grote en kleine projecten, waaronder:

Verwijzingen
  1. Eigen uitgave Eftelingfanclub: 'Eftelingfanclubcatalogus 10-jarig jubileum' (1992)