De Sprookjesboerderij is de naam van een nooit gerealiseerd plan voor een leerzame (kinder)boerderij in de Wereld van de Efteling, nabij Bosrijk.

Sprookjesboerderij eftelist.jpg

Eind 2008 werd op een congres van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO bekend gemaakt dat deze de samenwerking met de Efteling aangegegaan was om een Sprookjesboerderij te bouwen in de omgeving van de Efteling. Dit project moest kinderen in aanraking brengen met de hedendaagse land- en tuinbouw. De boerderij zelf zou echter een nostalgisch uiterlijk krijgen. Een eerste ontwerptekening van de hand van Jeroen Verheij is gepresenteerd.[1]

Het ontwerp van Verheij toont een klassieke boerderij met rieten dak, roodwitte luikjes voor de ramen en een betimmering van groengeschilderd hout. De boerderij heeft verder weinig unieke elementen. Opvallend is dat er geen mens of (boerderij)dier op de tekening is te zien.

De ambities werden vrij snel bijgeschaafd: het project zou in eerste instantie starten als een "multimediaproject". Daarna werd er niets meer van het project vernomen, totdat halverwege 2009 directielid Olaf Vugts bevestigde dat het project "in de diepvries" beland is, terwijl het park wel investering op investering stapelde.[2] Het valt te bezien of het ooit nog ontdooid zal worden.

  1. Eftelist: Efteling en ZLTO bouwen SprookjesBoerderij. 16 december 2008.
  2. Eftelist: Sprookjesboerderij en Burcht van de baan. 19 juli 2009.