Deze schetsmatige tekening laat alle onderdelen van de Wereld van de Efteling zien zoals die gepland was voor in 2013, inclusief de locatie in Nederland en het huidige logo.

Met de Wereld van de Efteling wordt geduid op het geheel aan activiteiten die door de Efteling-organisatie ontplooid worden. Rondom het attractiepark zijn diverse onderdelen van deze Wereld gelegen: het Efteling Theater, Efteling Hotel, de vakantieparken Efteling Loonsche Land en Efteling Bosrijk en Villa Pardoes.

Gezamenlijk bieden ze alle nodige ingrediënten voor niet alleen dagrecreatie maar ook overnachtingsmogelijkheden, restaurants en faciliteiten voor ontspanning. Het geheel wordt ook wel eens een resort genoemd, een min of meer luxu­eus verblijfscomplex voor vakantiedoeleinden.

De naam ontstond in de tweede helft van de jaren tachtig, toen de Efteling met grootschalige planmakerij kwam voor het realiseren van eigen verblijfsaccommodaties. Dit plan heette De Wereld van de Efteling. Belangrijke delen van het plan zijn in de loop der jaren gerealiseerd, en soms zelfs ook alweer afgestoten: het Efteling Golfpark maakte van 1995 tot en met 2020 ook onderdeel uit van de Wereld maar nu niet meer. Het plan zelf is inmiddels achterhaald door nieuwe ideeën maar de naam is blijven hangen als gezamenlijke noemer waaronder het attractiepark, het theater, de golfbaan en de verblijfsaccommodaties re(s)sorteren.