Bovenin: Poorthuys, de toegang tot het park. Daarvoor het Meer van Dromen met eromheen verschillende huisjes.

Efteling Bosrijk is een vakantiepark van de Efteling, gelegen ten zuidwesten van het attractiepark, tussen Fata Morgana en het voormalige Efteling Golfpark. Het hoort samen met het Efteling Hotel en Efteling Loonsche Land tot de verblijfsaccommodaties die in eigen beheer van de Efteling zijn. Het werd op 11 december 2009 in gebruik genomen en biedt plaats aan 1694 gasten.

Bosrijk is met de auto bereikbaar via de Eftelingsestraat en te voet via het Eftelingsepad vanaf de fietsenstalling van de Efteling. Beide wegen komen uit voor het Poorthuys, de poort richting Bosrijk. In het gebouw vind je de receptie, Eethuys, souvenirwinkel Kleyn Waerenhuys en het zwembad. Achter het gebouw ligt het Meer van Dromen met daaromheen de accommodaties. Verblijven in Bosrijk kan in een eigen huisje, te weten één van de 104 vrijstaande Boshuysen of 64 geschakelde Dorpshuysen, in de 20 groepsaccommodaties, Boshoeves, of in één van de 78 familiekamers, verdeeld over twee gebouwen: het Poorthuys en het Landhuys.


Voor alle dagen van het verblijf is bezoek aan het attractiepark inbegrepen. Te voet ben je binnen 10 minuten bij de hoofdingang van de Efteling, maar 's ochtends rijdt er ook een pendeltreintje langs enkele opstapplaatsen (Boshaltes). Bosrijkgasten mogen een half uur voor reguliere openingstijd al het attractiepark in waardoor ze in alle rust een aantal attracties kunnen bezoeken.

Omschrijving

Plattegrond Efteling Bosrijk bij opening in 2009

Efteling Bosrijk is een vakantiepark dat zich richt op meerdaagse verblijven. Op 17 hectare zijn in totaal 1694 bedden beschikbaar, verdeeld over zes- en achtpersoons huisjes, twaalfpersoons groepsaccommodaties en vierpersoons familiekamers.

De vergelijking met bungalowparken zoals Center Parcs (Sporthuis Centrum) ligt voor de hand, al is er op Bosrijk strikt genomen geen sprake van bungalows omdat de huisjes een verdieping hebben. De Efteling positioneert zich in deze markt in het hogere segment, tenminste wat de outillering van de accommodaties zelf betreft. Aangetekend moet worden dat daarnaast het aanbod van faciliteiten op Bosrijk zelf relatief laag is. Waar andere parken bijvoorbeeld een subtropisch zwemparadijs en centraal vermaaksgebouw hebben, is bij Bosrijk de filosofie dat vooral het Efteling attractiepark hierin moet voorzien, en zijn er op het domein zelf alleen kleinschaliger faciliteiten te vinden: een eethuis, een kindershowtje en een eenvoudig zwembad.

De naam Bosrijk is niet ten onrechte gekozen: het park ligt inderdaad in een flink beboste omgeving zodat er relatief veel groen is. Niettemin zijn de accommodaties wel dusdanig dicht op elkaar gebouwd dat van een echt bos niet echt sprake meer is.

Verblijf in Efteling Bosrijk is uitsluitend per weekend (aankomst op vrijdag, verblijf 3 nachten en 4 dagen) of per midweek (aankomst op maandag of woensdag, verblijf 2 nachten en 3 dagen) te boeken, en is altijd inclusief toegang tot het Efteling park voor elke dag van het verblijf, waarbij Bosrijkgasten zelfs al een half uur voor openingstijd de Efteling mogen betreden.

Het park is in het thema van Klaas Vaak gedompeld: de bedden zijn bedekt met een Klaas Vaak-dekbedovertrek, zijn Zandkasteel is in het midden van het park te vinden en Vaak zelf is ook te ontmoeten.

Accommodaties

Huisjes.jpg

De gast kan bij het boeken kiezen uit vier verschillende hoofdtypen accommodaties, waarvan sommige nog weer speciale varianten hebben. Het boeken van een specifiek huisje is ook mogelijk tegen een meerprijs. De volgende typen zijn beschikbaar:

  • Boshuys (104 stuks): vrijstaand huisje met plaats voor zes of acht personen. Van alle gemakken voorzien zoals douche en bad, volwaardige keuken en internetaansluiting. Speciale water-, VIP-, invaliden- en hypoalergene huisjes.
  • Dorpshuys (64 stuks): rijtjeshuisje aan het centrale dorpsplein en in twee aparte dorpjes. Verder vergelijkbaar met Boshuys. Geen speciale varianten.
  • Poorthuys-familiekamer (24 stuks): vierpersoons hotelkamer, gelegen in het centrale Poorthuys waarin alle voorzieningen gehuisvest zijn en het dichtst bij het Efteling park. Speciale invalidenkamers.
  • Landhuys-familiekamer (54 stuks): als Poorthuyskamer, maar gelegen aan de rand van Bosrijk, dus rustiger maar ook verder weg van de voorzieningen. Openbare huiskamer voor gezamenlijk gebruik. Speciale VIP- en hypoallergene varianten.
  • Boshoeve (20 stuks): Deze woningen zijn steeds per twee gehuisvest in een boerderijachtig gebouw, die los verhuurd kunnen worden voor twaalf, maar een aantal kan worden ook gecombineerd voor 24 personen.

Faciliteiten

  • Kleyn Waerenhuys: winkeltje met souvenirs en kruidenierswaren.
  • Eethuys: eetcafé met eenvoudige maaltijden, een bar en terras.
  • Badhuys: zwembad geopend in de ochtend, namiddag en avond.
  • Klaas Vaak en een Zandkabouter: animatie in het Klaas Vaakthema voor de kleinere kinderen.
  • Dotto-treintje: een treintje dat bezoekers van Bosrijk naar de Efteling brengt.
  • Souvenir Express: laat je aankopen in de souvenirwinkels van de Efteling bezorgen bij de Bosrijkreceptie.
  • Bezorgservice: bestel pizza's of ontbijt en laat deze afleveren bij je huisje.

Ontwerp

Sfeertekening Boshuys Water door Diego Terroba

De overkoepelende verantwoordelijkheid voor het ontwerp van Bosrijk lag bij Karel Willemen, maar er zijn veel externen ingeschakeld voor de concrete uitwerking. Er is gekozen voor relatieve terughoudendheid op het gebied van thematisering. De huisjes zijn prefab en hebben identieke indeling, maar er bestaat een beperkt aantal verschillende typen gevelaankleding zodat er toch wat variatie in het beeld ontstaat. Hierin zijn enkele stijlelementen te herkennen zoals de simpele grove vormen van de gebouwen, het gebruik van verschillende kleuren baksteen, veel bruintinten en ruw hout. De stijl heeft met de Eftelingstijl uit het attractiepark maar weinig gemeen.

Voor het interieur van de huisjes en appartementen, ontworpen door Interior Consult, is niet gekozen voor een zwaar thema -het zijn bepaald geen themasuites- maar wel is er een duidelijke Bosrijksignatuur te herkennen in gezellige, donkere tinten en het toepassen van natuurlijke materialen.

Voor het ontwerp van de exterieurs van het Poorthuys en Landhuys is Karel Willemen verantwoordelijk. Ook hier zien we variatie in baksteensoorten en veel bruintinten, aangevuld met kasteelachtige elementen zoals torens en kantelen. Ook hier is de connectie met de stijl van het Efteling attractiepark ver te zoeken.

Themabeeld t.b.v. promotie Bosrijk, met Klaas Vaak (2013)

Het Klaas Vaak-thema, dat pas in een latere fase aan het project werd toegevoerd, werd uitgewerkt door Robert-Jaap Jansen. Het is vooral terug te zien in ornamenten, bebording, entertainment en drukwerk, en natuurlijk in het zandkasteel midden in het park. In de huisjes is het terug te vinden in een schilderij (van de hand van Diego Terroba) en in dekbedden en slaapmutsen.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Ansichtkaart van het Kraanven

De geschiedenis van verblijfsaccommodatie bij de Efteling begint al in 1960, als bungalowpark Het Kraanven opent. Dit relatief kleine parkje van tweeënveertig bungalows, was gelegen in de uiterste zuidwesthoek van Eftelings terrein, ten zuiden van het latere Golfpark. Alhoewel het uiteindelijk vijfentwintig jaar geopend is geweest, bleek de kleine schaal toch fnuikend. In 1985 sloot het Kraanven en zijn de bungalows gesloopt. De Efteling was op dat moment al bezig met nieuwe plannen voor een vakantiepark, maar dan grootschaliger zodat het wel rendabel zou kunnen worden.

Vanaf begin jaren tachtig werkt de Efteling aan plannen voor een groter bungalowpark, aanvankelijk bedacht op het Kraanventerrein en bestaand uit 200 bungalows. Hier wordt zelfs een bouwvergunningsprocedure succesvol voor doorlopen. Een jaar na de sloop van het Kraanven, in 1986, worden in de pers plannen gepresenteerd voor een nog veel groter bungalowpark inclusief grote mainstreet. Het project wordt opgedeeld in meerdere fases en de Efteling maakt een uitgebreide planning. Niettemin komen de plannen uiteindelijk niet tot uitvoering. Wel worden ze meegenomen in een project uit begin jaren negentig: De Wereld van de Efteling, een plan waarin onder andere het uitgaansgebied Uitrijk wordt omschreven. Het gaat dan om meerdere soorten verblijfsaccommodaties, grote recreatieruimtes, faciliteiten en uitbreiding van het attractiepark. Eén onderdeel van de verblijfsaccommodaties wordt in 1992 gerealiseerd: het Efteling Hotel.

Van Droomrijk naar Bosrijk

Bosvilla in Droomrijk

Voor een uitgebreide geschiedenis, zie Droomrijk

In 1997 wordt het bestemmingsplan van de nieuwe Wereld van de Efteling vastgesteld, waarin plaats is voor een grootschalig vakantiepark direct ten zuiden van het park, aan de Eftelingsestraat, onder de naam Droomrijk. Er wordt voorzien in natuurcompensatie. Na vertraging door procedurefouten kwamen natuurbeschermingsorganisaties in het geweer: de Brabantse Milieufederatie (BMF) en Natuurmonumenten zagen grote bezwaren tegen zoveel bebouwing zo dicht bij de belangrijke natuurgebieden, de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide. De strijd bereikte een nieuwe hoogte toen de 'Leflaven' van GroenFront! in 2003 in dit gebied het 'Entenwoud' vestigden, en zich in de bomen verschansten om het project te stoppen. Een uitspraak van de Raad van State, in een zaak aangespannen door BMF en Natuurmonumenten, verwierp de benodigde bestemmingsplanwijziging in november 2003, waarmee het lot van Droomrijk voor de Efteling bezegeld was.

De Efteling wilde na zoveel decennia natuurlijk niet opgeven, en gooide de aanpak over een heel andere boeg. Het plan werd veel kleinschaliger en gefaseerder opgezet, en vooral werd er vanaf het begin overlegd met Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie over een opzet waarover iedereen het wel eens kon worden. Uit deze compromisbereide aanpak ontstond Bosrijk, op een terrein iets westelijker van het Droomrijkterrein, met in ieder geval in de eerste fase veel minder bedden (1150 tegenover de 3500 van Droomrijk). Ook werd er natuurcompensatie afgesproken: het Kraanventerrein, wat nog steeds bouwgrond was, werd overgedaan aan Natuurmonumenten en op de oude plek van Droomrijk zou ook natuurcompensatie plaatsvinden.

Nu kon men eindelijk aan de slag. Er waren echter nog twee obstakels. In 2005 werd een nieuwe Europese fijnstofwet van kracht die invloed zou kunnen hebben op toegestane uitstoot als de accommodatie eenmaal in gebruik was. Het kostte de Efteling een jaar om te bepalen dat dit geen probleem zou gaan vormen. In september 2006 was er nog één laatste hobbel: een varkenshouder nabij het terrein tekende bezwaar aan tegen de bestemmingswijziging, omdat hij bang was zijn bedrijf niet te kunnen uitbreiden. Bosrijk bleek inderdaad binnen de stankcirkel van dit bedrijf te liggen. De boer werd uitgekocht door de Efteling waarmee eindelijk de allerlaatste hobbel genomen was om daadwerkelijk met de bouw aan te vangen.

Bouw

Voor de bouw van Bosrijk werd ruim € 46 miljoen uitgetrokken, maar uiteindelijk € 52 miljoen uitgegeven. Van Aken Architecten werkte de Efteling-ontwerpen bouwkundig uit. In het voorjaar van 2007 werd er concreet aan een nieuwe opzet van het bungalowpark gewerkt en op 16 september 2008 werd de eerste steen gelegd. De bouwers van Heijmans gingen aan de slag.

De huisjes worden met name aan de noord- en westkant van het terrein gebouwd. Nog tijdens de bouw, in februari 2009 werd besloten om in plaats van de geplande eerste fase van 100 huisjes er gelijk nog 25 extra bij te bouwen: de huisjes met de nummers 300-serie, die aan de oostkant gelegen zijn. In december 2009 werd Bosrijk opgeleverd.

Opening

Vuurwerk bij de officiële opening op 15 april 2010

Bosrijk opende de deuren voor haar allereerste gasten met 1150 bedden op 11 december 2009, en bleef geopend tot aan 31 januari 2010 - gelijk aan de openingsdagen van de Winter Efteling dat jaar. In februari en maart erop werd Bosrijk weer even gesloten. Het park heeft namelijk het probleem dat er niet voldoende te doen is als de Efteling gesloten is. Twee maanden later, met de start van het zomerseizoen op 1 april 2010, werd dat probleem opgelost: vanaf dat moment zijn zowel Bosrijk als de Efteling het hele jaar geopend.

Op 15 april volgde de officiële openingsceremonie van Efteling Bosrijk, in aanwezigheid van 250 zakelijke gasten. Klaas Vaak en ruim zestig Zandkabouters hadden de hoofdrol, naast een optreden van Alma Nieto, Ernst-Daniël Smid en saxofonist Kees ten Dam. Na het lied Sprookjes van Klaas Vaak schoot feestelijk vuurwerk achter het Poorthuys de lucht in.

Fase twee en verder

De uitbreiding van 2015
De Boshoeves

Al vanaf de start van Bosrijk is gesproken over een 'fase twee' waarin meer huisjes toegevoegd zouden worden, zodat het park in totaal op 2100 bedden zou komen. Hier is, blijkens ook de plattegrond, rekening mee gehouden in de opzet van het park. Met name in de zuidwestelijke hoek is nog veel ruimte.

Op 18 april 2014 werd bekend gemaakt dat er een uitbreiding met 400 slaapplaatsen zou komen, in de vorm van vijf nieuwe Boshuyzen, twee nieuwe dorpjes en acht nieuwe groepsaccommodaties, Boshoeves. Deze openden in juli 2015.

De dorpjes die in deze fase geopend worden krijgen specifieke namen mee, Hertengang en Hazenpad. De groepsaccommodaties zijn onder de noemer Boshoeve te boeken. Het ontwerp van deze tweede fase is eveneens in handen van Karel Willemen.

In het ontwerp van de accomodaties van fase twee wordt feedback van gasten van de huisjes uit de eerste fase meegenomen. Zo worden de huisjes met lichtere kleuren ingericht, omdat de eerdere accommodaties soms als wat donker werden ervaren.

In maart 2019 kondigde de Efteling aan dat per juli 2019 nog eens twaalf groepsaccommodaties toegevoegd worden wegens de grote belangstelling hiervoor. Hier worden ook weer wat lessen getrokken, nu uit fase één en twee: de bovenverdiepingen krijgen PVC-vloerbedekking in plaats van tapijt, omdat het tapijt in de huisjes toch wel erg onderhoudsgevoelig blijkt te zijn. Ook werden in fase drie de appartementen in het Landhuys en Poorthuys in het vervolg aangeboden als 'familiekamers', dus met hotelservice. Dit omdat de kookvoorzieningen in de appartementen te beperkt waren voor de verwachtingen die gasten hadden bij die in een 'appartement'.

In het najaar van 2023 werd de parkeerplaats van Bosrijk vergroot, omdat deze in de praktijk krap bemeten bleek na de uitbreiding van het vakantiepark.

Externe link