De fietsenstalling vandaag de dag

De fietsenstalling is het terrein waar gasten hun fiets kunnen stallen en bevindt zich ten westen van het Huis van de Vijf Zintuigen. Het terrein, dat bestaat uit vele fietsenrekken en met hekwerk is omringd, wordt gecontroleerd door een personeelslid bij een toegangshokje. Wie zijn fiets brengt krijgt een papieren ringetje met nummer op zijn fiets en een bonnetje met hetzelfde nummertje waarmee de fiets weer opgehaald kan worden.

De stalling is gratis.

De toegang naar de fietsenstalling wordt 's nachts afgesloten. Op enkele rustige dagen tijdens de Winter Efteling kan de stalling gesloten zijn. Fietsers wordt dan gevraagd hun vervoersmiddel te plaatsen in een fietsenrek op het plein voor het Huis van de Vijf Zintuigen.

Geschiedenis

Rijwielstalling op de plattegrond van 1964

In de beginjaren was er een fietsenstalling aan het einde van de Parklaan, gelijk rechts van Ingang Parklaan. Ook kunnen bezoekers hun rijwiel stallen op het parkeerveld Oost. Later wordt er een fietsenstalling geplaatst te midden van het parkeerveld Noord. Vanaf de jaren zeventig ligt de fietsenstalling tegenover Ingang West, aan het fietspad van de Europalaan. Naarmate de bezoekersaantallen in de jaren negentig stijgen, stijgt ook het aantal abonnementhouders en daarmee ook het aantal gasten dat met de fiets naar het park komt. Op drukke dagen staan er al gauw meterslange rijen met fietsers over het fietspad.

Bij de komst van het Huis van de Vijf Zintuigen komt er verandering in deze situatie: in juli 1996 wordt de fietsenstalling gesloten en wordt er een nieuwe fietsenstalling geopend rechts van het Huis van de Vijf Zintuigen. Dit terrein was van 1970 tot 1977 een voetbalveld (het "A-veld") van DESK. Daarvoor was het van 1952 tot 1960 een stortplaats voor huishoudelijk afval en de leerindustrie. De bodemvervuiling op deze locatie is in beeld gebracht in het programma NAVOS (NAzorg VOormalige Stortplaatsen) van Noord-Brabant, en betreft nu nog een lichte verontreiniging met chroom en cis-1,2-dichlooretheen.[1]

Dubbele pad

Het dubbele pad richting het Huis van de Vijf Zintuigen dat langs de fietsenstalling loopt.

De laan waarmee de Kinkenpolder, fietsenstalling en het Huis van de vijf Zintuigen wordt verbonden kent aanvankelijk maar één weg. Met de komst van Bosrijk in december 2009, waarvan de gasten worden geacht ook via de laan naast de fietsenstalling te lopen, is het pad gesplitst in twee delen. Eén voor de fietsers en één voor de voetgangers. De laan voor de voetgangers is voorzien van bankjes en lantaarnpalen in de stijl van Bosrijk.

In juni 2015 werd het gebouwtje voor de medewerker vergroot en voorzien van een grotere overkapping, vloerverwarming en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het gebouw werd tevens gedraaid, waardoor fietsers het terrein van de stalling nu via de linkerzijde van het gebouw kunnen betreden.

Stallingsbewijs

Tarief

Tot juli 2019 konden alleen abonnementhouders gratis gebruik maken van de service: reguliere bezoekers moesten 1 euro betalen (met dagmaximum voor groepen van € 200,-). Per 1 juli 2019 is het echter voor iedereen gratis.

Andere fietsenstallingen

Er zijn meer plekken in de Wereld van de Efteling waar een rijwiel gestald kan worden, maar geen van deze locaties is bewaakt:

Voor personeel zijn er zelfs overdekte fietsenstallingen. In 1982 werd bij de dienstingang nabij Ingang Noord een stalling voor 168 fietsen geplaatst. Tegenwoordig is de overdekte fietsenstalling voor personeel gevestigd in het gebouw van Vogel Rok.