De eyecatcher van Bosrijk: het Poorthuys. Links het zwembad, rechts de receptie en kantoren

Het Poorthuys is het entreegebouw en de plek waar de centrale voorzieningen huizen van Efteling Bosrijk. In het Poorthuys zijn onder andere de receptie, het Eethuys, Badhuys en op de bovenverdiepingen tientallen familiekamers te vinden. Het gebouw ligt aan het einde van de aanrijroute van Bosrijk, links voor de parkeerplaats. Wie het Eftelingsepad volgt, komt recht voor het gebouw uit.

Exterieur

Het Poorthuys is een samenraapsel van aan elkaar geplakte bouwvormen en stijlen die het geheel een wat rommelige aanblik geven. Het middelste, hoogste deel is opgetrokken uit witte baksteen en doet wat denken aan een kasteel, met op elk van de vier hoeken een torentje en kantelen langs de dakranden.

Gevelontwerp Karel Willemen

Midden onderin zit een grote opvallende poort opgedeeld in twee doorgangen, waaromheen een reliëf is aangebracht. Tussen grillige organische vormen van takken en wortels vinden we er dieren (twee herten, links een uil, rechts Oehoe met daarop ook Klaas Vaak), maar ook de zon, de maan, en bovenaan een zandloper. De gehele poort heeft wel wat weg van een uilenkop met twee opengesperde ogen. Middenop de poort staat in gouden letters Efteling Bosrijk. De poort is waarschijnlijk een verwijzing naar de mythe van Morpheus, waarin dromen door een dubbele poort naar de mensen gestuurd worden. Op deze mythe baseerde Andersen zijn verhaal van Klaas Vaak. Ook de zandloper verwijst natuurlijk naar Vaak.

Sfeertekening van Diego Terroba
Ontwerp van de poort door Sander de Bruijn

De poort geeft toegang tot het Bosrijkterrein dat erachter ligt, en als je eronderdoor loopt kijk je aan de andere zijde uit op het Meer van Dromen. Aan deze kant van het gebouw lezen we rond de poort de spreuk van Bosrijk: Droom de dag en droom de nacht, omarmd door natuur en Sprookjespracht; in het midden ook weer Efteling Bosrijk. In de ruime onderdoorgang van twee verdiepingen hoog zit aan de rechterkant een toegang tot de kamers en aan de linkerkant toegang tot het zwembad. In een hoek is een klein zitgedeelte dat als theatertje dient voor een showtje met Klaas Vaak.

Terug op het voorplein is aan linkerzijde een plat en hoekig deel uit donkere baksteen te zien met erboven een brede rand van rode en zwarte dakpannen: de behuizing van het zwembad. Door een raampje kun je het gespetter gadeslaan. Aan de rechterkant van het middendeel zit ook in bruine baksteen nog een iets lager bouwdeel met kamers aangebouwd. Rechts hiervan is een deel van één verdieping hoog met de ingang van de publieke ruimtes, aangekondigd door het bord Receptie boven de schuifdeuren. Ervoor is een klein terrasje gelegen.

Voor het Poorthuys staat een koningslinde, geplant ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

Het Poorthuys werd, net als andere accommodaties binnen Bosrijk, ontworpen door Karel Willemen. Het reliëf rond de poorten is ontworpen door Sander de Bruijn en uitgevoerd door beeldend kunstenaar Stefan Thelen alias 'Super-A'.

Interieur

Receptie Bosrijk in 2010

Ga je door de dubbele schuifdeuren naar binnen dan kom je bij de receptie. Achter de balie zijn grote lichtbakken met foto's van de Efteling, Bosrijk en natuurscènes aangebracht. Naar rechts is het winkeltje Kleyn Waerenhuys dat merchandise en kruidenierswaren verkoopt.

Loop je vanuit de receptie naar links dan kom je in het Eethuys, het restaurant van Bosrijk dat zowel lunch als diner serveert. Er is een grote gethematiseerde pizzaoven en de ruimte is verder aangekleed als een brouwerij met koperen leidingen en ketels. Rechtsachter is serre; aan de achterkant heeft het Eethuys ook een buitenterras.

Familiekamers

Entree Appartementen

Op de bovenverdiepingen zijn de 24 vierpersoons Poorthuys-familiekamers gelegen van plusminus 40 m², bestaande uit een slaapkamer met een stapelbed en een woon/slaapkamer met tweepersoonsbed, zitgelegenheid en televisie, een badkamer en een apart toilet. Ook zijn er koffie en thee-faciliteiten en een klein koelkastje.

Er zijn Poorthuyskamers speciaal aangepast voor mindervaliden, maar geen VIP- of hypoallergene uitvoeringen.

Eerste steen

September 2008: eerste steen

Op 16 september 2008 werd de eerste steen van Bosrijk gelegd (of zo de Efteling wil, 'gevonden'). De steen is te zien in de muur van het Poorthuys, en vermeldt:

Deze eerste steen voor Efteling Bosrijk werd gevonden in 2008 door J.P.M. Janssen, voorzitter Stichting Natuurpark de Efteling, H.A.J. Bemelmans, voorzitter Raad van Commissarissen Efteling B.V. en R.R.H.M. van der Zijl, oud-directievoorzitter Efteling B.V.

Voor de serre werd pas anderhalf jaar na het aanvragen van de bouwvergunning voor het Poorthuys zelf de vergunningaanvraag ingediend. Niettemin was deze klaar bij de opening op 11 december 2009.

Aanpassingen

Bij de opening van Bosrijk werden de kamers nog aangeduid als appartementen, en hadden ze ook een eettafel en een kitchenette. Er bleek echter meer behoefte aan hotelkamers, met name ook onder internationale gasten, dus is besloten ze vanaf 2019 tot 'familiekamers' te verbouwen waar ook hotelservice bij hoort.

Wetenswaardigheid

  • Dit is niet het enige Poorthuys in Kaatsheuvel: in het centrum van het dorp is er een straatje genaamd Poorthuys, een appartementencomplex aan de Lievekenshoek. Het Poorthuys deelt deze eigenschap met het Anton Pieckplein, waar er ook twee van zijn.