De eyecatcher van Bosrijk: het Poorthuys. Links het zwembad, rechts de receptie en kantoren

Het Poorthuys is het entreegebouw en de plek waar de centrale voorzieningen huizen van Efteling Bosrijk. In het Poorthuys zijn onder andere de receptie, het Eethuys, Badhuys en op de bovenverdiepingen tientallen appartementen te vinden. Het gebouw ligt aan het einde van de aanrijroute van Bosrijk, links voor de parkeerplaats. Wie het Eftelingsepad volgt, komt recht voor het gebouw uit.

Exterieur

Het Poorthuys is een samenraapsel van aan elkaar geplakte bouwvormen en stijlen die het geheel een wat rommelige aanblik geven. Het middelste, hoogste deel is opgetrokken uit witte baksteen en doet wat denken aan een kasteel, met op elk van de vier hoeken een torentje en kantelen langs de dakranden.

Midden onderin zit een grote opvallende poort opgedeeld in twee openingen, waaromheen tekeningen van dieren, zon, maan en andere organische vormen zijn aangebracht. Middenop de poort staat in gouden letters Efteling Bosrijk. De poort is waarschijnlijk een verwijzing naar de mythe van Morpheus, waarin dromen door een dubbele poort naar de mensen gestuurd worden. Op deze mythe baseerde Andersen zijn verhaal van Klaas Vaak.

Sfeertekening van Diego Terroba

De poort geeft toegang tot het Bosrijkterrein dat erachter ligt, en als je eronderdoor loopt kijk je aan de andere zijde uit op het Meer van Dromen. In de ruime onderdoorgang van twee verdiepingen hoog zit aan de rechterkant een toegang tot de appartementen en aan de linkerkant toegang tot het zwembad. In een hoek is een klein zitgedeelte dat als theatertje dient voor een showtje met Klaas Vaak.

Terug op het voorplein is aan linkerzijde een plat en hoekig deel uit donkere baksteen te zien met erboven een brede rand van rode en zwarte dakpannen: de behuizing van het zwembad. Door een raampje kun je het gespetter gadeslaan. Aan de rechterkant van het middendeel zit ook in bruine baksteen nog een iets lager bouwdeel met appartementen aangebouwd. Rechts hiervan is een deel van één verdieping hoog met de ingang van de publieke ruimtes, aangekondigd door het bord Receptie boven de schuifdeuren. Ervoor is een klein terrasje gelegen.

Voor het Poorthuys staat een koningslinde, geplant ter gelegendheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

Het Poorthuys werd, net als andere accommodaties binnen Bosrijk, ontworpen door Karel Willemen. De tekening rond de poorten is ontworpen door beeldend kunstenaar Stefan Thelen alias 'Super-A'.

Interieur

Receptie Bosrijk

Ga je door de dubbele schuifdeuren naar binnen dan kom je bij de receptie annex winkeltje (het Kleyn Waerenhuys). Achter de balie zijn grote lichtbakken met foto's van de Efteling, Bosrijk en natuurscènes aangebracht. Het winkeltje bestaat uit enkele schappen met merchandise, toiletartikelen en een koeling voor verse levensmiddelen.

Loop je vanuit de receptie naar links dan kom je in het Eethuys, het restaurant van Bosrijk dat zowel lunch als diner serveert. Er is een grote gethematiseerde pizzaoven en de ruimte is verder aangekleed als een brouwerij met koperen leidingen en ketels. Rechtsachter is serre; aan de achterkant heeft het Eethuys ook een buitenterras.

Appartementen

Entree Appartementen

Op de bovenverdiepingen zijn de 24 vierpersoons Poorthuysappartementen gelegen van plusminus 40 m², bestaande uit een slaapkamer met een stapelbed en een woon/slaapkamer met tweepersoonsbed, zitgelegenheid en televisie, een eettafel met vier stoelen. Anders dan de huisjes hebben de appartementen slechts een beperkte keukenvoorzieningen (kichtenette) zonder kookplaat, waar dus geen volledige maaltijden bereid kunnen worden. Het appartement heeft ook nog een badkamer heeft een bad/douche en een wastafel, en er is een apart toilet aanwezig.

Er zijn Poorthuysappartementen speciaal aangepast voor mindervaliden, maar geen VIP- of hypoallergene uitvoeringen.

Eerste steen

September 2008: eerste steen

Op 16 september 2008 werd de eerste steen van Bosrijk gelegd (of zo de Efteling wil, 'gevonden'). De steen is te zien in de muur van het Poorthuys, en vermeldt:

Deze eerste steen voor Efteling Bosrijk werd gevonden in 2008 door J.P.M. Janssen, voorzitter Stichting Natuurpark de Efteling, H.A.J. Bemelmans, voorzitter Raad van Commissarissen Efteling B.V. en R.R.H.M. van der Zijl, oud-directievoorzitter Efteling B.V.

Voor de serre werd pas anderhalf jaar na het aanvragen van de bouwvergunning voor het Poorthuys zelf de vergunningaanvraag ingediend. Niettemin was deze klaar bij de opening op 11 december 2009.

Wetenswaardigheid

  • Dit is niet het enige Poorthuys in Kaatsheuvel: in het centrum van het dorp is er een straatje genaamd Poorthuys, een appartementencomplex aan de Lievekenshoek. Het Poorthuys deelt deze eigenschap met het Anton Pieckplein, waar er ook twee van zijn.