Sander de Bruijn
Sander de Bruijn in 2014
Sander de Bruijn in 2014
Volledige naam Sander de Bruijn
Geboren Bodegraven, 23 november 1981
In dienst 1997
Beroep Ontwerper
Bekend als Ontwerper Raveleijn, Baron 1898 en Symbolica
Personen

Sander de Bruijn (Bodegraven, 23 november 1981) is ontwerper bij de Efteling en teamleider van de afdeling Design.

De Bruijn kwam in 1997 bij de Efteling in dienst als vakantiemedewerker van het Witte Paard en later als gastheer in het Marerijk. Van 1998 tot 2001 studeerde de Bruijn aan het Grafisch Lyceum in Utrecht en van 2001 tot 2005 studeerde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In het jaar waarin hij afstudeerde aan de HKU ontving hij een Kunstanjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Tijdens zijn stage-periode ontwierp hij als productiedesigner onder meer decors voor de NOB, maar hij rondde zijn stage af op de ontwerpafdeling van de Efteling waar hij werd begeleid door Robert-Jaap Jansen. Sinds oktober 2005 werkt hij als ontwerper bij de Efteling; al eerder deed hij kleinere klusjes voor de ontwerpafdeling.

Aanvankelijk werden hem kleine projecten en grafisch ontwerp toebedeeld, zoals het Efteling Museum en de opmaak en begeleiding van merchandise. Pas in 2008 kwam De Bruijn in de publiciteit nadat bekend werd dat hij Raveleijn zou ontwerpen. Twee jaar later, in 2010, werd bekend dat De Bruijn aan het hoofd zou staan bij het ontwerp van Hartenhof. Deze attractie werd uiteindelijk niet gerealiseerd. In 2015 opende zijn duikachtbaan in goudmijnthema, Baron 1898.

Het concept van Hartenhof werd onder leiding van De Bruijn voor zomer 2017 doorontwikkeld tot Symbolica, de duurste attractie van de Efteling ooit. Hierin speelt Pardoes de Tovernar een rol, waarmee De Bruijn kan putten uit het Pardoes-legendarium waarvoor hij de verantwoordelijkheid overnam van Henny Knoet. In 2012 realiseerde hij al pannenkoekenrestaurant Polles Keuken uit diezelfde fantasiewereld.

Bij een herinrichting van het management van de Efteling in juni 2018 werd hij benoemd tot teamleider Design.

Portfolio