De vlinders tijdens Glow

Connecting Your Love is een lichtproject ontworpen door Sander de Bruijn, bestaande uit blauwe vlinders.

Glow 2022 en 2023

Glow is een jaarlijks festival met lichtkunst in Eindhoven, waarbij kunstenaars van over de hele wereld gevraagd wordt iets te ontwerpen voor een bepaalde locatie. Al langer werkte het festival ook samen met de Efteling. Voor editie 2022 werd Eftelings hoofdontwerper Sander de Bruijn gevraagd voor een project samen met medewerkers van chipmachinefabriek ASML.

Ontwerp vlinder

ASML-stagiaire Xuemei Yang bracht de Chinese mythologie in als onderwerp; een mythe van vlinders die één keer per jaar, op de zevende dag van de zevende maand, samen een brug vormen. De brug herstelt de connectie met een geliefde, waar je ook bent. Sander de Bruijn kreeg vervolgens de taak om de vlinders te ontwerpen.

Het hangt boven de markt

De vlinders zijn handgemaakt van Chinese zijde door ambachtslieden van het Qinghuai Lantern Festival in Nanjing en ook met de hand beschilderd.

Tijdens Glow 2022, van 12 tot en met 19 november, waren de in totaal driehonderd vlinders te zien op het Catharinaplein, de Markt, de Heuvel en het vliegveld van Eindhoven. De Bruijn bepaalde zelf de formatie van de vlinders op de Markt. Bij De Groene Toren traden de vlinders op als afbeeldingen op een interactief ledscherm.

Glow 2023

Op het vliegveld in 2023

Voor Glow 2023 gingen de vlinders op herhaling in vitrines bij Eindhoven Airport, een toepasselijke locatie voor de vliegende insecten. Vanaf begin november tot het einde van Glow op de 18e, waren de vlinders daar te zien.

Winter Efteling

De vlinders ontstoken tijdens de Winter Efteling

De Efteling, altijd kien op hergebruik, zag een kans om met de overgebleven en al door ASML betaalde vlinders nog iets leuks te doen in de aankleding van de Winter Efteling 2023-2024. Op het Hartenhof-pleintje werden zo'n zeventig van de vlinders opgehangen aan een speciaal daarvoor geplaatste grote zwarte truss-constructie die ook bij Glow gebruikt werd. Er is een link met de naastgelegen attractie Symbolica: in de Panorama Salon zijn ook veel oplichtende vlinders te zien.

De vlinders op het Hartenhof