Standbeeld van musical De Kleine Zeemeermin als 'aankleding' van de parkeerplaats

Wij gooien nooit iets weg is een aan de Efteling-organisatie toegeschreven adagium dat de neiging beschrijft om zaken die overbodig worden niet weg te werpen, maar te bewaren. Deze zaken plegen dan op een later moment in de tijd weer op te duiken.

De zinspreuk werd publiek gebezigd door Lex Lemmens op Wondermeeting II in de zomer van 2001 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot gevleugelde uitspraak onder Efteling-liefhebbers.[1] Lemmens reageerde op een vraag over de recent uit het park verdwenen Baby Gijsje, waar op Wonderchat veel om te doen was.[2] Een zwaar beschadigd exemplaar van de zuigeling verscheen een jaar later in de jubileumtentoonstelling Dwalen op de Rommelzolder, die later in het Efteling Museum werd geplaatst. Dit bevestigde de uitspraak van Lemmens.

Het gebruik als gevleugelde uitdrukking heeft vooral betrekking op objecten zoals decorstukken en rekwisieten, die men soms jaren geleden in het park gezien heeft en opeens als bij toverslag opduiken in een totaal andere context dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Ze waren door de Efteling kennelijk bewaard, bijvoorbeeld op het LEM-terrein of in het rekwisietenmagazijn, en niet weggegooid.

Enkele voorbeelden zijn het beeld van de Kleine Zeemeermin, gemaakt ter promotie van een musical maar later gebruikt als parkeerplaatsdecoratie; of de Koningskroon bedoeld voor het vieren van de inhuldiging van Koning Willem Alexander, maar later ingezet tijdens Winter Eftelings als de 'kroon van Koning Winter'.

Verwijzingen
  1. Wonderchat: Re: Wonderchat: Eftelingseizoen 2001 (21 oktober 2001)
  2. Wonderchat: Wonderchat: Tentoonstelling 50 jaar Efteling (31 maart 2002)