Baby Gijsje
Van links naar rechts: Baby Gijsje in 1994 en in 2007
Van links naar rechts: Baby Gijsje in 1994 en in 2007
In het park sinds 1969-2000, huidige sinds 2007
Locatie Kindervreugd
Lokale horeca geen
Ontwerp Anton Pieck, muurtje door Léon Weeterings
Ingesproken door Marjon Jespers en Nettie Oomen

Geluidsfragment Baby Gijsje
Holle Bolle Gijs, overzicht

Baby Gijsje is een Holle Bolle Gijs in de vorm van een hongerige baby, naar een idee van Peter Reijnders en ontworpen door Anton Pieck. Baby Gijs is te vinden achterin in de speeltuin Kindervreugd.

Omschrijving

Baby Gijsje is, in tegenstelling tot sommige andere Gijzen in het park, compleet te zien, van top tot teen. Hij draagt een wit pakje met een boord, heeft een slab om en draagt een muts. Hij zit op een van ijsselsteentjes gemetselde sokkel, voor een muur met een boog erin.

Hoewel er momenteel wel meer Holle Bolle Gijzen in het park staan waarvan het dichtstbijzijnde horecapunt gesloten is, is Baby Gijsje de enige Gijs die geplaatst is op een locatie waar al op voorhand geen horeca te vinden is. De zuigeling is dan ook waarschijnlijk niet zo zeer voor functionaliteit, maar meer om nostalgische redenen in Kindervreugd ('de Nostalgische Speeltuin') te vinden.

Stem

Deze jonge telg in de Gijs-familie roept niet om papier, maar laat huilend en snotterend weten honger te hebben. Na het inbrengen van wat wat afval, roept Gijsje "Lekke, lekke!". De opname van het huilgeluid van baby Marjon Jespers duurde uren, omdat de ze aanvankelijk geen geluid maakte zodra er een microfoon in haar buurt kwam.[1] De gesproken woorden zijn afkomstig van peuter Nettie Oomen. Het geluid komt uit een speaker die verstopt zit in de slabber. Hetzelfde geluid wordt gebruikt bij Tweeling Gijs.

Geschiedenis

De oude Baby Gijsje

Schetsen van Anton Pieck

Door het succes van Wagen Gijs, die in 1967 geplaatst werd naast Kogeloog, werd besloten om het afvalprobleem bij meer verkooppunten van friet en versnaperingen op te lossen door ze van een Gijs te voorzien. Naar een idee van Peter Reijnders werden de kinderen van de familie Gijs uitgebeeld "omdat deze in alle vormen en leeftijden te plaatsen zijn". Anton Pieck schetst een baby, waarvan de notulen vermelden deze "zeer origineel" te vinden. Tijdens diezelfde vergadering toont Reijnders een pop die kan lachen en huilen. Hij denkt dat deze techniek van pas kan komen bij de nieuwe Gijs.[1] Uiteindelijk wordt de figuur uit één stuk gemaakt, zonder bewegende onderdelen of andere technieken dan het al bekende afvalzuigsysteem, om in 1969 in het park geplaatst te worden.

Het idee wordt geopperd de Gijs te plaatsen bij de Kanovijver of het terras van het Theehuis, omdat blijkt dat daar een Gijs het meest nodig is. Onzekerheid zorgt er echter voor dat de Gijzen voor deze locaties nog even op zich laten wachten. De notulen melden: "In verband hiermede besluit men voorlopig een Baby-Gijs te plaatsen bij de stationsrestauratie". Baby Gijs krijgt vervolgens eerst een plekje bij de EHBO-post van de Speeltuin, voordat deze verhuist naar het Stationskoffyhuis bij het Kinderspoor.[1] Daarmee was Baby Gijsje dus de derde Holle Bolle Gijs van de Efteling.

Waar bij Speeltuin Gijs de naam op het huisje te vinden is, en Wagen Gijs het kindervers naast hem heeft hangen, kwam hier een bordje op een paaltje met de tekst:

Baby Gijsje die zit hier, altijd hunkerend naar papier

Volgens de ontwerpschetsen bedacht Anton Pieck ook een alternatieve tekst hiervoor met het opschrift: "Een zoon van Gijs zit hongerig hier, altijd hunkerend naar papier". Tevens is op het ontwerp te zien dat Pieck aanvankelijk een bakje in de schoot van de baby had bedacht waar het afval in gedeponeerd moest worden.

De nieuwe Baby Gijsje

De 'onherstelbaar beschadigde' originele versie van Baby Gijsje in het Efteling Museum

In 2000 verdween Gijsje van zijn plek, nadat al eerder het Kinderspoor was verhuisd naar het Ruigrijk en het Stationskoffyhuys was gesloten (en later afgebroken). Gijs zou gerestaureerd worden, maar hij werd niet meer teruggeplaatst wegens een te hoge 'Gijzen-concentratie' in dat gedeelte van het park. Gijsje was tijdenlang alleen in roestige versie terug te vinden in het Wonder Depot. Bij de opening van de nostalgische speeltuin Kindervreugd in 2007 keerde Baby Gijs terug in de Efteling, compleet nieuw gemodelleerd, gezeten voor een muur die ontworpen is door Léon Weeterings.

Woordvoerster Karin Koppelmans vertelt hierover in het Brabants Dagblad:

De originele konden we niet meer gebruiken omdat die onherstelbaar beschadigd was. Dus is er een nieuwe gemaakt; dat kwam goed uit. De mond moest anders worden. Tegenwoordig moeten er ook blikjes en flesjes in kunnen, dat was vroeger niet zo.

De huidige versie kent behalve een grotere mond ook meer details dan de oude, waaronder nagels en kuiltjes in de handjes. De nieuwe baby maakt hetzelfde geluid als de oude. Helaas keerde Piecks rijmpje, ondanks dat het wel tentoongesteld stond in de expositie Dwalen op de Rommelzolder vijf jaar eerder, niet terug.

  1. 1,0 1,1 1,2 Tentoonstelling "Er heeft er één Honger Hoera Hoera", Efteling Museum 2009/2010