Mobiele Gijs
Speeltuingijsoud1klein.jpg
De eerste mobiele Gijs uit 1969
In het park sinds 1969
Locatie overal en nergens
Ontwerp Anton Pieck
Ingesproken door Theo Hochwald

Holle Bolle Gijs, overzicht

Mobiele Gijs, Beurs Gijs of de verplaatsbare Holle Bolle Gijs is een replica van Speeltuin Gijs die op verschillende locaties kan worden gebruikt. De oorspronkelijke Mobiele Gijs werd in 1969 gemaakt voor de actie "Rotterdam Schoon Schip" en heeft daarna tot eind jaren zeventig op verschillende plekken in de Efteling gestaan om de behoefte voor een vaste Gijs daar te onderzoeken. Later zijn nieuwe versies gemaakt die voornamelijk gebruikt worden op beurzen, evenementen of bij het Efteling Hotel staan.

Geschiedenis

De oorspronkelijke mobiele Gijs

Door de enorme populariteit die Holle Bolle Gijs vanaf de start in 1959 teweeg brengt, krijgt de Efteling vanaf begin jaren zestig aanvragen binnen van evenementenorganisaties en attractieparken over de hele wereld die ook een Gijs willen om van hun afvalproblemen af te komen. In 1969 wil de vrouw van de burgemeester van Rotterdam, mevrouw Thomassen, voor twee weken een Gijs op de Lijnbaan plaatsen om de bewoners van de stad tijdens het comité Rotterdam Schoon Schip bewust te maken om de stad schoon te houden. Er wordt een speciale mobiele Gijs gemaakt voor het evenement, gemodelleerd naar Speeltuin Gijs, inclusief wijzende kabouter op het dak. Het huisje verschilt echter aanzienlijk van de vaste versie: het kent geen muurtjes of hekje aan de zijkant en geen tegelplateautje ervoor, maar wel een schoorsteen, sierlijke boogsteentjes rond de nis en een bordje “Efteling” op het deurtje. De Gijs keert na het evenement, dat overigens een succes werd, terug in de Efteling.[1]

Na terugkeer in de Efteling werd de dubbelganger van Speeltuin Gijs ingezet om de toegevoegde waarde van de dankbare papierslikker als oplosser van het afvalprobleem op verschillende locaties in het park te testen. De eerste locatie waar hij werd neergezet was in de buurt van de Kanovijver. In de notulen van een directievergadering in 1969 staat over de uitbreidingsplannen van nieuwe Gijzen te lezen: "rekening gehouden dient te worden met verdere uitwerking van verschillende Gijzen o.a. een tweeling babygijs bij de Smulpaap / de verplaatsbare Holle Bolle uitproberen bij de Kanovijver / de Holle Bolle Bier in driehoek voor nieuw plan Dorstig Hert / plaats bepalen en tevens vorm voor Herautenplein".[1] Op oude parkfoto's, ansichten en amateurbeelden zien we de Gijs wel eens opduiken. Eén van de latere locaties was in ieder geval tegenover het Carrouselpaleis, de plek waar later de huidige Geeuwende Gijs zou komen.

De tegenwoordige mobiele Gijzen

Mobiele Gijs in het Vondelpark voor een zwerfafvalcampagne.

Wanneer Geeuwende Gijs geplaatst wordt, rond 1980, zien we de oude verplaatsbare Gijs niet meer terug op het Efteling-toneel. Speeltuin Gijs is ondertussen al geheel nieuw gemodelleerd. In 1982 zien we een nieuwe mobiele Gijs die geplaatst wordt bij de ingang van het park om de papiertjes van de taart voor de 30 miljoenste bezoeker te ontvangen. Er zit een kabouter op het dak in een andere houding en het naampaneeltje boven Gijs is vervangen door een nieuw paneeltje met het woord "Efteling".

We zien de mobiele Gijzen, met een lichtgewicht en verplaatsbaar huisje en zonder kabouter, daarna terug op allerlei expo's en beurzen door het hele land, maar de verplaatsbare afvalzuigers worden ook vaak gebruikt bij het hotel en zo nu en dan in het park zelf zoals in het Kinder Winter Wonderland tijdens de Winter Efteling. Ook buiten de Efteling en beursvloeren wordt een replica van Speeltuin Gijs nog wel eens ingezet, zoals in het Amsterdamse Vondelpark voor een campagne tegen zwerfaval in 2014.

Verwijzingen
  1. 1,0 1,1 Tentoonstelling in het Efteling Museum 2009/2010 "Er heeft er één Honger Hoera Hoera"