Nijltje in het Teiltje
Nijltje in het Teiltje
Alias Hippo Gijs
In het park sinds 2002
Locatie Kleuterhof
Lokale horeca 't Speelkwartier en Kashba
Ontwerp Henny Knoet
Ingesproken door Henny Knoet

Geluidsfragment Nijltje
Holle Bolle Gijs, overzicht

Nijltje in het Teiltje, ook bekend als Hippo Gijs, is een Holle Bolle Gijs in de speeltuin Kleuterhof. Het is de enige Holle Bolle Gijs in het Reizenrijk. Zowel de speeltuin als de papierslokker zijn ontworpen door Henny Knoet. Nijltje werd toegevoegd in 2002, tegelijk met de plaatsing van horecapunt 't Korfje (nu 't Speelkwartier), acht jaar na de opening van de Kleuterhof.

Omschrijving

De Gijs is vormgegeven als een groot paarskleurig nijlpaard. Hij ligt te badderen in een klassieke badkuip op bolle pootjes in een nis van de muur van het Café-Restaurant. In zijn linkerhand heeft het beest een borstel vast waarmee hij zichzelf aan het schrobben is.

Het is een nogal vreemde Gijs die niet aansluit bij de uitgezette lijn van eerdere Gijzen door Anton Pieck en Ton van de Ven. Dat is logisch te verklaren, aangezien Knoet een figuur moest ontwerpen dat bij de bontgekleurde kleuterspeeltuin zou passen. Toch is Nijltje met zijn paarse kleur en relatief gedetailleerde uitwerking anders vormgegeven dan de simplistisch vormgegeven speeltoestellen.

Stem

Nijltje voert gesprekken met het gele badeendje Snater. Het eendje, gezeten op de buik van het nijlpaard, vraagt bezoekers regelmatig om 'Hippo' wat rommel toe te stoppen: "Kwek, kwek, kwek! Hé, hallo! Ligt er hier papier op de grond? Stop het dan alsjeblieft hier bij Hippo in z'n mond. Kwek! Vindt-ie lekker." Zo vervult Snater als het ware de rol die kabouters bij Speeltuin Gijs en Geeuwende Gijs op zich hebben genomen. Het nijlpaard zelf zingt en lacht. Zo barst de Gijs van tijd tot tijd uit in een gelukzalig lied met als tekst: "Oh, wat is het toch fijn om een papier-hier-hippo te zijn!". Verder maakt de Gijs tussen het bedanken van kinderen door voornamelijk veel goedkeurende kreungeluiden. Beide stemmen zijn ingesproken door de ontwerper Henny Knoet. Ook de borrelde bubbels in de badkuip zijn te horen.

Geschiedenis

Ontwerp door Henny Knoet
Model van de afdeling Decoratie & Vormgeving op schaal 1:75

Tijdens de eerste jaren dat Nijltje operationeel was, had de figuur zonder twijfel de langste geluidssamples van alle Gijzen in het park. Hij kon minutenlang doorkletsen, om vervolgens bijna net zo breedsprakig te bedanken voor een prop papier of plastic flesje. De bedankjes werden al snel wat ingekort, en later is ook in de overige teksten flink geknipt.

De naam

Achter Nijltjes schermen
Techniek achter het nijlpaard

De naam 'Nijltje in het Teiltje' werd naar aanleiding van een prijsvraag bedacht door enkele jeugdige bezoekers.[1] Verschillende personen hadden los van elkaar dezelfde naam ingestuurd. Zij vielen allemaal in de prijzen. Overigens werd de naam 'Hippo Gijs' het meest ingezonden, niet in de laatste plaats omdat eendje Snater zijn badderende kameraad ook steeds 'Hippo' noemt.[2] Het bordje met daarop de naam van de Gijs werd in het najaar van 2002 geplaatst.[3] Het voor de hand liggende alternatief wordt vandaag de dag nog steeds veelvuldig door Eftelingliefhebbers en -personeelsleden gebruikt om de Gijs aan te duiden.

  1. Persbericht Efteling over naam nieuwe Holle Bolle Gijs (via Eftelist, mail 31 augustus 2002)
  2. Eftelist: Nieuwe naam HBG en co, Eftelist (Wesselw), 18 oktober 2002
  3. Eftelist: Jaaroverzicht 2002, Eftelist (Ramon Heeren), 26 december 2002