't Korfje
't Korfje in de Kleuterhof, 2014
't Korfje in de Kleuterhof, 2014
Locatie Reizenrijk (Kleuterhof, Hotelingang)
Type balie
Assortiment warme en koude dranken, snoep, ijs en snacks
Thema Piecks gedoopt in Knoets
Ontwerp oorspronkelijk Anton Pieck
Geopend jaren 70, in Kleuterhof 2002
Terras geen
Horeca

't Korfje is een balieverkooppunt in Reizenrijk. De afgelopen decennia heeft het op verschillende plaatsen in het park gestaan. Sinds 2002 staat het in de Kleuterhof, waar het een dubbelrol heeft als snoepverkoop en als entree voor hotelgasten. Het personeelslid in 't Korfje is tevens degene die verantwoordelijk is voor de parkingang voor hotelbezoekers.

Er zijn hier diverse warme en koude dranken, snoep, ijs en snacks te verkrijgen voor de kleuters in de speeltuin en hun ouders.

Omschrijving

't Korfje is klein een houten gebouwtje met aan de voorkant een balie. Aan de voorkant en beide zijkanten heeft het gebouwtje een ruime luifel, ruitjes en een vensterbank, zodat bezoekers beschut de koopwaar kunnen aanschouwen en een aangekochte kunnen nuttigen.

Bovenop het gebouwtje staat een paneel met een Pieckse tekening van een man die met zijn hoofd vast zit in een bijenkorf, een verwijzing naar de naam. Die tekening doet sterk denken aan een detail in een aquarel van Anton Pieck, alwaar het bord van een snoepwinkel genaamd D' Soete Inval een man toont die vast zit in een suikervat.

Geschiedenis

't Korfje heeft wat omzwervingen door het park gemaakt voordat het op de huidige plek terecht kwam.

Soete inval

De tekening van de man in de korf was voor het eerst te zien in de jaren 50 op een soortgelijk horecapuntje in de Speeltuin, dat de 'Soete Inval' heette met het bijschrift 'stationsrestauratie'. Zie voor meer informatie Soete Inval (stationsrestauratie).

De naam 'Soete Inval' en bijenkorflogo werden later hergebruikt voor dit gebouwtje. In 1978 stond het nabij Ingang Noord als souvenirverkooppuntje en wisselkantoor voor buitenlandse valuta.

Verplaatst, hernoemd, verplaatst, verplaatst

Begin jaren 90 komt dat gebouwtje aan het einde van de entreelaan vanaf Ingang West, aanvankelijk zonder naam en logo. Later gaat het 't Korfje heten, verwijzend naar de bijenkorf op de afbeelding. De naam Soete Inval wordt dan gebruikt voor de nieuwe snoepwinkel aan het begin van de Dubbele Laan, gevestigd in een stenen gebouwtje met eveneens een lange historie.

Met de komst van de nieuwe entree verhuist in 1995 't Korfje van de oude entreelaan naar de nieuwe entreelaan, huidige Pardoes Promenade, op de plek waar nu de zonnewijzer te vinden is. Enkele jaren later, in 2000, verdween het echter ook hier en zelfs even helemaal uit het park om in 2001 weer terug te keren in de voortent van Efteling on Ice.

Uiteindelijk werd het met ingang van seizoen 2002 op de plek gezet waar het nu nog te vinden is: de Kleuterhof. Hiervoor werd 't Korfje helemaal overgeschilderd van de donkere Pieckse tinten naar verschillende tinten geel om aan te sluiten bij de Kleuterhof. In juli van dat jaar werd vlakbij Nijltje in het Teiltje geplaatst voor afvalverwerking.

In de zomer van 2014 werd het Korfje rondom geschilderd in de 'entree'-kleuren groen en beige. Alleen de panelen aan Kleuterhof-zijde zijn nog geel.