Uitzicht vanaf de Dubbele Laan richting Carnaval Festivalplein

De Dubbele Laan (soms ook Dubbellaan of de Lange Laan) is de officieuze benaming voor de twee parallel lopende wandelpaden die langs de Speelweide lopen en Reizenrijk en Marerijk met elkaar verbinden. De laan is voorzien van plantenperken met lage gestucte muurtjes en Gaia-bankjes met Efteling-E van Gardeluxe.[1] Tussen de twee lanen zijn er vijf mogelijkheden om van laan te veranderen.

Geschiedenis

De Dubbele Laan was nog een enkele laan in de beginjaren van de Efteling. Het was toen de belangrijkste verbinding tussen de Speeltuin en het Sprookjesbos en aan de andere kant van het park het Café-Restaurant, en tevens de enige toegang tot de Speelweide. Met de komst van Ingang Noord werd het een entreelaan, die pas aangekomen bezoekers naar de informatiekiosk en souvenirwinkel leidde, en natuurlijk naar de belangrijkste attracties op een dagje Efteling.

De poort zoals te zien in de film Peter en de Vliegende Autobus
De poort op een oude ansichtkaart

Tot het begin van de jaren tachtig stond aan het eind van de laan, vlakbij het Anton Pieckplein, een poortje. In een gestucte boog zat een groen houten hek dat geopend kon worden, zoals we die ook kennen van de Heksenpoort en de Muzikantenpoort. Het poortje had een grove afwerking en was voorzien van een leien dak.

Begin jaren 80 werd de poort verwijderd (vermoedelijk vooral om vracht- en bouwverkeer beter toegang te kunnen verlenen), en werd er een tweede laan parallel van de al bestaande weg van asfalt aangelegd. Dit was waarschijnlijk nodig om de grote bezoekersstromen aan te kunnen, zeker met de komst van Carnaval Festival in 1984 en de verandering van Ingang Noord die vanaf 1985 uitsluitend voor groepen werd.

Ontwerp van de Dubbele Laan door Michel den Dulk

In 2005 werden in het midden van de laan Pieckse muurtjes met plantenperken en bankjes geplaatst, ontworpen door Michel den Dulk. Als onderdeel van het grotere Groenplan werden in het midden van de jaren 00 veel paden aangepast en professioneler aangelegd, waaronder bijvoorbeeld ook het pad langs het Diorama (2004) en langs de Siervijver (2004). In 2005 werd ook het plein waar de Dubbele Laan op uitkomt aangepakt: het Carrouselplein. Sinds dit jaar was tevens de parkmuziek van Maarten Hartveldt op de Dubbele Laan te horen; in 2017 vervangen door die van René Merkelbach.

Aan de Dubbele Laan stond één van de drie borden met daarop het entertainmentprogramma. In 2017 werd dit verwijderd.

Verwijsbord richting de horeca op het Anton Pieckplein
Pieckprent met voorgrondfiguren van Verheij's verwijsborden

In het voorjaar van 2021 werden twee grote borden toegevoegd die wandelaars op de laan op de horeca aan het Anton Pieckplein wijzen. Ze tonen in de stijl van een Pieckprent de gevelwand en Vlindermolen op het plein, en in lijstjes is een foto van het aanbod en het logo van ijssalon Den Suykerbuyk en snackpunt De Smulpaap te vinden. De figuren op de prent zijn op meerdere bestaande Pieckprenten gebaseerd. De borden staan links van de poort nabij het Smidje, en op de kop van de middenborder van de laan, daar schuin tegenover. De borden zijn een ontwerp van Jeroen Verheij.

Blik op kantoorpanden

De Dubbele Laan is een bosrijk wandelpad dat aan de rand ligt van het voor bezoekers toegankelijke park. Aan de noordzijde is boven de bomen en struiken het Stuurhuys, een flink kantoor op het Dienstencentrum, te zien. Hierdoor hebben bezoe­kers uit­zicht op een tamelijk lelijk gebouw met kunst­stof kozij­nen en zicht­bare airconditioning. Eén van de weinige locaties in de Efteling waar gasten zo duidelijk een blik krijgen van 'achter de schermen'.


  1. Gardeluxe: Parkbank Gaia