
Dit artikel gaat over het stenen gebouwtje aan het begin van de Dubbele Laan. Voor andere gebouwtjes met deze naam zie de doorverwijspagina.
De Soete Inval is een snoepwinkeltje in het Marerijk en is in zijn huidige vorm sinds 1994 te vinden aan het pad van Marerijk naar Reizenrijk. Het gebouw zelf is echter al sinds 1952 aanwezig in het park, en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad.
Inhoud
Snoep scheppen
Het assortiment bestaat uit flink wat soorten snoep, door de bezoeker zelf in zakjes te scheppen. Ook is er een kleine toonbank, waar men verpakt snoep, snoepjes per stuk en wat souvenirs kan kopen. Het geheel heeft wat van een klassieke kruidenierszaak of apotheek. Bij de ingang van de Soete Inval vinden we een klein bordje met een prent van Hans en Grietje, waaronder te lezen valt:
Hans en Grietje hadden hun buiken bol,
dus gooiden zij hier de bakken vol.
Een andere referentie aan dit sprookje was te vinden op de gevel van dit gebouwtje, waar spekken en krakelingen vroeger het stucwerk sierden.
Geschiedenis
De naam en het assortiment van dit Pieckse gebouwtje zijn in de loop der jaren aan nogal wat veranderingen onderhevig geweest:
Souvenirwinkel
Het gebouw wordt geopend in 1952 als Souvenirhuisje en verkoopt dan souvenirs als een parkboekje, beeldjes en ansichtkaarten. Het gebouwtje bestaat grotendeels uit vensters, aan de achterkant zijn deuren geplaatst. Het voorportaal met gestuukt geveltje bestaat dan nog niet. Twee jaar later opent aan de achterzijde het Anton Pieckplein.
In 1961 verhuist de inlichtingendienst van het Theehuis naar deze souvenirwinkel. In dit jaar opent ook de Sprekende plattegrond tegenover het gebouwtje.[1]
Tijdens de jaren zestig en zeventig blijft het gebouw de functie souvenirverkoop behouden. Onder andere de bekende Sprookjesalbums werden hier verkocht. Tegenover de winkel wordt in 1966 een klein verkooppunt van ansichtkaarten gebouwd, nu bekend als 't Suyker Huys.
Achterzijde gebouw in 1976. Achter de vensters zijn de Sprookjesalbums te zien
Het Poffertje en Korfje
Midden jaren tachtig, waarschijnlijk na de sluiting van In den Spreeuwpot eind 1983, worden er poffertjes verkocht en heet het gebouwtje Het Poffertje. Een tijd lang heeft het ook een dubbele functie gehad: rechts pofferverkoop, links souvenirverkoop onder de naam de Luxe Souvenirs, met onder andere veel van Anton Pieck zoals kalenders.
De poffertjes waren populair dus het huisje werd hiervoor te klein. Daarom werd in 1992 enkele meters verderop 't Poffertje geopend. De naam van het huisje verandert in 't Korfje en er worden weer souvenirs verkocht.
De Soete Inval
Al twee jaar later, in 1994, is er weer een wisseling van namen. De Soete Inval, de snoepwinkel bij de oude speeltuin heet voortaan "'t Korfje" en vice versa. Vanaf dit jaar heeft de Soete Inval haar huidige naam en assortiment.
In mei 2004 voorziet Marieke van Doorn het huisje van nieuwe, grote borden met teksten als 'Toverbal & Lollie', 'Zuurstok & Zwart-wit' en 'Dropstok & Kaneel', en rond het ingangspoortje werden kleurige spekken en krakelingen aangebracht. Ze is ook verantwoordelijk voor een herziening van de inrichting: aan het begin van seizoen 2005 wordt het interieur voor € 30.000,- opgeknapt.[2] Het heeft nu wat weg van een klassieke apotheek.
- Bebording door Van Doorn in 2004
Begin 2006 wordt onder leiding van Léon Weeterings het exterieur opnieuw aangepakt, omdat de wijzigingen van Van Doorn niet hadden geleid tot meer omzet. Het poortje voor de ingang wordt gesloopt, om het gebouwtje wat minder benauwd te maken. De borden van Van Doorn aan de voorzijde zijn weggehaald en vervangen door één nieuw bord ontworpen door Weeterings. Nadat deze veranderingen voltooid waren, was de jaaromzet met wel € 200.000,- gestegen.[2]
- Ontwerpen Léon Weeterings 2005
In 2018 werden er weer kleine aanpassingen gedaan: de borden op de randen van het dak van het huisje die nog resteerden van de Van Doorn-decoratie uit 2004 werden in augustus vervangen door nieuwe, kleuriger exemplaren en illustraties van een man met een pet, een man met een hoge hoed en een vrouwtje met kapje, alle drie met snoepgoed. De opschriften bleven vrijwel gelijk: 'Toverbal & Lolly', 'Zuurstok & Zwart-Wit' en 'Dropstok & Kaneel'.
- ↑ "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
- ↑ 2,0 2,1 'In Marerijk liggen de roots van Efteling', Brabants Dagblad, 05-07-2007