't Speelkwartier
't Speelkwartier in de Kleuterhof, 2024
't Speelkwartier in de Kleuterhof, 2024
Locatie Reizenrijk (Kleuterhof, Hotelingang)
Type balie
Assortiment warme en koude dranken, snoep, ijs en snacks
Thema Piecks gedoopt in Knoets
Ontwerp oorspronkelijk Anton Pieck
Geopend jaren 70, in Kleuterhof 2002
Terras bankjes in de speeltuin
Horeca

't Speelkwartier is een balieverkooppunt in Reizenrijk, gevestigd in een klein houten hutje, dat een dubbelrol heeft als snoepverkoop en als entree voor hotelgasten van het aan deze zijde net buiten het park gelegen Efteling Hotel. Het personeelslid in 't Speelkwartier is tevens degene die verantwoordelijk is voor de parkingang voor hotelbezoekers.

Er zijn hier diverse warme en koude dranken, snoep, ijs en snacks te verkrijgen voor de kleuters in de speeltuin en hun ouders.

Het huisje staat sinds 2002 in de speeltuin maar is al veel ouder en heeft de afgelopen decennia op verschillende plaatsen in het park gestaan.

Omschrijving

't Speelkwartier is klein een houten gebouwtje met aan de voorkant een balie. Aan de voorkant en beide zijkanten heeft het gebouwtje een ruime luifel, ruitjes en een vensterbank, zodat bezoekers beschut de koopwaar kunnen aanschouwen en een aangekochte kunnen nuttigen.

Bovenop het gebouwtje staat een paneel met een tekening van een processie van spelende dan wel musicerende kinderen met een hoepel, bekkens, trom en -pet. Ze dragen Oudhollandse kledij, de achterste heeft een hoedje van papier en een knuffelbeer in zijn hand. Achteraan de optocht loopt een duif.

Rechts ernaast staat een stalen hek waardoor de Hotelgasten naar binnen en buiten gelaten kunnen worden. Vanwege deze functie is 't Speelkwartier, behoudens enkele panelen op de voorzijde, geschilderd in de kleuren groen en beige die vanouds ook gebruikt werden voor het entreegebied bij het Huis van de Vijf Zintuigen.

Geschiedenis

Het kleine gebouwtje heeft nogal wat omzwervingen door het park gemaakt voordat het op de huidige plek terecht kwam, niet in het minst omdat het relatief makkelijk te verplaatsen is.

De Soete Inval

De vroegst bekende plek is in 1978 nabij Ingang Noord, waar het als souvenirverkooppuntje en wisselkantoor voor buitenlandse valuta diende. Het heet op dat moment De Soete Inval, een naam die eerder én later gebruikt is voor andere horecapunten. Bij deze naam hoorde al vanouds een woordspelig bord van een figuur die ondersteboven 'in' een bijenkorf 'gevallen' is. Zie voor meer informatie over deze naam en het bord: De Soete Inval (stationsrestauratie).

't Korfje

Begin jaren 90 komt dat gebouwtje aan het einde van de entreelaan vanaf Ingang West, aanvankelijk zonder naam en logo. Vanaf 1994 gaat het 't Korfje heten, verwijzend naar de bijenkorf op de afbeelding, want de naam De Soete Inval wordt dan gebruikt voor de nieuwe snoepwinkel aan het begin van de Dubbele Laan, gevestigd in een stenen gebouwtje met eveneens een lange historie dat de twee jaar ervoor even 't Korfje heette.

Met de komst van de nieuwe entree verhuist in 1995 't Korfje van de oude entreelaan naar de nieuwe entreelaan, huidige Pardoes Promenade, op de plek waar nu de zonnewijzer te vinden is. Enkele jaren later, in 2000, verdween het echter ook hier en zelfs even helemaal uit het park om in 2001 weer terug te keren in de voortent van Efteling on Ice.

Naar de Kleuterhof

Uiteindelijk werd het met ingang van seizoen 2002 op de plek gezet waar het nu nog te vinden is: de Kleuterhof. Hiervoor werd 't Korfje helemaal overgeschilderd van de donkere Pieckse tinten naar verschillende tinten geel om aan te sluiten bij de Kleuterhof. In juli van dat jaar werd vlakbij Nijltje in het Teiltje geplaatst voor afvalverwerking.

In de zomer van 2014 werd het Korfje rondom geschilderd in de 'entree'-kleuren groen en beige. Alleen de panelen aan Kleuterhof-zijde zijn nog geel.

't Speelkwartier

De renovatie van de eerdergenoemde snoepwinkel De Soete Inval in 2024 was aanleiding om 't Korfje te hernoemen. Bij deze renovatie wilde men weer het bord met de bijenkorf terugbrengen naar de naam waar het vanouds bijzonder goed bijpaste, beter dan bij het achteraf bedachte 't Korfje. Om het bord te bevrijden werd 't Korfje daarom maar hernoemd. Aanvankelijk werd de naam "'t Speelkwartiertje" bekend gemaakt, maar uiteindelijk kwam men uit op 't Speelkwartier. Het kreeg tevens een geheel nieuw bord voorzien van spelende kinderen. Dit alles vond plaats in de winter van 2024, tijdens een renovatie van de Kleuterhof.