De verkoopkar

Het Donkerbruyn Vermoeden zijn twee mobiele verkooppunten van Chocomel Frappés in het Ruigrijk en Marerijk.

Chocomel Frappé is een ijsvariant op de bekende chocolademelk. De chocomel wordt in een slushmachine (bekend van de Slush Puppies) afgekoeld en continu doorgeroerd. Het roeren in combinatie met de suiker in de chocomel zorgt ervoor dat zich ijskristallen kunnen vormen, maar dat de drank niet bevriest. Een Chocomel Frappé wordt afgetopt met slagroom en nootjes en kost € 2,90.

De eerste kar is sinds begin augustus 2014 in de zomermaanden in het Ruigrijk rondom Station de Oost te vinden. Tegenwoordig is er een tweede in het Marerijk gestationeerd. De wagens werden voorheen ingezet voor warme chocomel. Naast de twee slushmachines staat er een koelkastje op met pakken chocomel. Aan de voorzijde staat er Chocomel Frappé geschreven; de naam Het Donkerbruyn Vermoeden staat wat minder prominent op de houten paneeltjes die om het koelkastje heen staan.

De uitdrukking 'een donkerbruin vermoeden hebben' betekent dat je sterk vermoedt dat iets het geval is. Het betreft dan altijd iets negatiefs. Het 'bruin' in de uitdrukking verwijst niet naar de kleur van chocolademelk, maar naar de ouderwetse betekenis 'zorgwekkend'. Dit komt weer van de zeemansuitdrukking 'bruin weer', dat ruw, onstuimig weer aanduidt.[1]