Ruigrijk met rood aangeduid op een luchtfoto van het park

Ruigrijk is één van de vijf arealen van het Efteling-park. Het ligt in de zuidoostelijke hoek en wordt op plattegronden en wegwijzers aangegeven met de kleur rood. Van 1987 tot 1999 heette dit parkdeel Oosterpark.

De naam Ruigrijk is gebaseerd op het feit dat in deze hoek van het park thrillrides te vinden zijn als de Python, Halve Maen, Joris en de Draak, de Vliegende Hollander en Baron 1898.

Het is één van de twee rijken waar de Stoomtrein stopt.

Geschiedenis

Plaquette van Ruigrijk op het Sterrenplein

In de beginjaren van de Efteling functioneerde het grootste deel van Ruigrijk als parkeerplaats, maar men kon hier ook het Zwembad vinden dat, afzonderlijk van het park, te betreden was via Ingang Oost. In latere jaren fungeerde Ingang Oost als een extra ingang voor het gehele park op drukke dagen in het hoogseizoen. Met de komst van de Python is de ingang met z'n bijbehorende parkeerplaats in 1980 verdwenen en werd dit terrein betrokken bij de rest van het park.

Ruigrijk op een ansichtkaart uit 1984

De komst van de Python, de Game Gallery en De Kurketrekker in 1981 veranderde het oosten van het park al snel in een plein dat veel publiek trok. In 1982 werd de Halve Maen geopend; in 1984 verschenen de Polka Marina en de Oude Tuffer en werd poffertjeskraam In den Spreeuwpot vervangen door fastfoodrestaurant De Likkebaerd. Eind jaren tachtig verdween het Zwembad, waarna in de jaren negentig die locatie de plek werd voor de grote parkshows.

Tussen 1985 en 2005 veranderde er nauwelijks iets binnen het Ruigrijk, op de komst van de Pegasus na, maar sinds 2005 is Ruigrijk in rap tempo uitgebreid, en vooral in trek bij de wat oudere jeugd. Dit door de komst van De Vliegende Hollander met horecapunt De Kombuys, Station de Oost en de achtbanen Joris en de Draak en Baron 1898. Sindsdien kent het areaal een duidelijk aanwezig zeevaartsthema.

De grenzen van Ruigrijk zijn nauwelijks veranderd sinds het park in vier arealen werd verdeeld. Volgens plattegrondjes in de parkinformatiebrochure midden jaren negentig hoorde het zuidelijk deel van de Gondoletta-track toen bij Ruigrijk. De enige attractie die naar Ruigrijk 'verhuisd' is is het Kinderspoor dat in het jaar van heropening op de nieuwe locatie aan de Siervijver nog bij het Reizenrijk hoorde.

Attracties

Horeca

Holle Bolle Gijs

Souvenirwinkels

Toiletten

Faciliteiten

Pleinen

Verdwenen attracties