Nautiek, alles de zee, zeevaart en zeeleven betreffend, is een veel terugkerend thema in de Efteling. Met name in Ruigrijk en rond het Pirañaplein is het maritieme thema alom aanwezig.

De achterzijde van het Spookslot heeft een onmiskenbaar nautisch thema dat uitvloeit richting de Piraña. Dit thema stamt uit de tijd dat hier de Roei- en Kanovijver gelegen was, en men zo een logische verbinding probeerde te maken tussen deze waterattractie en het slot. Horecapunten als Het Seylend Fregat en de Witte Walvis, maar natuurlijk ook Matroos Gijs waren hier de invulling van.

Wat het Ruigrijk betreft, dat bestond in 1953 nog vooral uit parkeerplaats, maar er was al wel het Zwembad te vinden. De echte omslag kwam pas in de jaren 80, toen achtereenvolgens de Halve Maen en de Polka Marina werden geopend. De horeca volgde, met De Meermin, Pizzeria Il Capitano en Den Hong'rige Matroos en later, met de komst van De Vliegende Hollander, De Kombuys. In 2015 onderging de Game Gallery een complete metamorfose in nautische thematiek, waarmee het Ruigrijk nog coherenter van onderwerp werd.