Het Spookslotplein (links)
Het Spookslotplein (rechts)

Het Spookslotplein of Witte Walvisplein is het plein dat zich aan de achterzijde van het Spookslot bevindt, niet te verwarren met het plein aan de voorzijde dat ook vaak zo genoemd wordt.

Als we het plein betreden vanuit de Spookslot-tunnel zien we met de klok mee: een toiletgroep, horecapunt De Witte Walvis met een klein tuintje en een klok van Jonas uit de Wallevis. Hiernaast het afdakje van voormalig verkooppunt Bij Jonas en de uitgang van het Spookslot. Bij de Witte Walvis hoort een mooi terras met ronde picknicktafels, gelegen in de schaduw van de vele bomen, en een eigen Holle Bolle Gijs: Matroos Gijs.

Het ontwerp van Ton van de Ven voor de achterzijde is nagenoeg exact zo uitgevoerd

Alhoewel het Spookslot een dominerend gebouw is op dit plein is anders dan aan de voorzijde het spookthema niet overheersend. Niet alleen is het slot van deze zijde aanschouwd een stuk minder bedreigend en ruïneus dan bij de ingang, voor de omgeving is juist gekozen voor een maritieme thematisering. Te beginnen bij de horeca gethematiseerd rondom Jonas in de Wallevis, loopt dit thema via Matroos Gijs over in het tegenwoordige Pirañaplein en horecapuntje Het Seylend Fregat. Dit stamt van voor de bouw van de Piraña, toen zich hier de Roei- en Kanovijver bevond waar het maritieme naadloos bij aansloot.

Tijdens menige Winter Efteling werd midden op het plein een groot kampvuur ontstoken dat verder werd opgeluisterd door regelmatige optredens van gospelkoor De Lichtpuntjes.