Gezien vanaf uitgang Spookslot

Het Spookslotplein of Witte Walvisplein was het plein dat zich aan de achterzijde van het Spookslot bevond, niet te verwarren met het plein aan de voorzijde dat ook vaak zo genoemd werd. Tegenwoordig is dit gebied min of meer de plek van het Abdijplein.

Terrastafeltjes en Gijs in mei 2007

Als je het plein betrad vanuit de Spookslot-tunnel zag je met de klok mee: een toiletgroep, horecapunt De Witte Walvis met een klein tuintje en een klok van Jonas uit de Wallevis. Hiernaast het afdakje van voormalig verkooppunt Bij Jonas en de uitgang van het Spookslot. Bij de Witte Walvis hoorde een mooi terras met ronde picknicktafels, gelegen in de schaduw van de vele bomen, en een eigen Holle Bolle Gijs: Matroos Gijs. Daarnaast stonden verspreid over het plein vijf klikobakken in neutrale uitvoering.

Het ontwerp van Ton van de Ven voor de achterzijde is nagenoeg exact zo uitgevoerd

Alhoewel het Spookslot een dominerend gebouw was op dit plein, was anders dan aan de voorzijde het spookthema niet overheersend. Niet alleen was het slot van deze zijde aanschouwd een stuk minder bedreigend en ruïneus dan bij de ingang, voor de omgeving is juist gekozen voor een maritieme thematisering. Te beginnen bij de horeca gethematiseerd rondom Jonas in de Wallevis, liep dit thema via Matroos Gijs over in het Pirañaplein en horecapuntje Het Seylend Fregat. Dit stamt van voor de bouw van de Piraña, toen zich hier de Roei- en Kanovijver bevond waar de nautiek naadloos bij aansloot.

Tijdens menige Winter Efteling werd midden op het plein een groot kampvuur ontstoken dat verder werd opgeluisterd door regelmatige optredens van gospelkoor De Lichtpuntjes.