WC-symbolen op de parkplattegrond

Natuurlijk ontbreekt het in de Efteling niet aan toiletten of wc's waar bezoekers hun behoefte kunnen doen. Bijna overal is er ook een verschoonplek beschikbaar. Het water in de wasbakken is drinkbaar (met uitzondering van die voorheen in het IJspaleis te vinden waren[1]) en soms is er een aanvullende drinkwatervoorziening in de vorm van een waterplaats.

In jargon wordt een combinatie van een heren- en vrouwentoilet ook wel een toiletgroep genoemd. De grotere toiletgroepen hebben een eigen toiletjuffrouw.

Toiletgebouwtje op de plattegrond

Het gebruik is altijd gratis geweest, maar tot 2008 hadden de toiletjuffrouwen schoteltjes waarop een vrijwillige bijdrage gegeven kon worden. Vanaf dat jaar zijn de schoteltjes afgeschaft en hebben de toiletjuffrouwen dezelfde salariëring als andere parkmedewerkers gekregen.

De Kleine Boodschap Kabouter die de Sprookjesbos-bezoeker op de toiletten wijst, is al vroeg uitgegroeid tot een icoon van het park.

Het Wonderlijke WC Web is een Efteling-fansite die oorspronkelijk geheel toegewijd was aan sanitaire zaken in de Efteling.

Parkbrede richtingwijzer Toiletten

In 2023 werd parkbreed dezelfde bebording naar de toiletten aangebracht met het pictogram van een wc-pot en de tekst "Toiletten". Deze is dus niet aangepast aan de (thematische) omgeving, dit zodat het goed opvalt en de toiletten beter vindbaar zijn.

Locaties

In het Fantasierijk worden toiletten middels een fraaie muurschildering onder de aandacht gebracht

Men vindt de toiletten op de volgende locaties:

Fantasierijk

Marerijk

Reizenrijk

Ruigrijk

Anderrijk

  1. Bordje bij de wasbak in het toilet van het IJspaleis