IJsbaan in het IJspaleis

Het IJspaleis is een attractie en horecavoorziening tijdens de Winter Efteling. In een tent op de Speelweide in Reizenrijk bevindt zich een kunstijsbaan en schaatsverhuur, en een terras met versnaperingverkoop.

De attractie bestaat al sinds de eerste winteropenstelling in december 1999 en januari 2000. Tijdens de eerste Winter Efteling-edities konden schaatsen gehuurd worden bij de Garderobe (nu EHBO-post Marerijk), tegenwoordig kan dat in een blokhut naast de ijsbaan zelf.

De ijsbaan in 2002

Behalve de ijsbaan is in de grote tent ook voorzien in een op een verhoging gelegen terras met daarbij een blokhut waar men versnaperingen verkoopt. Tot 2008 heette dit verkooppunt de Après Skihut en kon het er wild aan toe gaan; tegenwoordig is het een neutraler verkooppunt, voorzien van aanduiding Winterse Lekkernijen waar diverse dranken en kleine snacks verkocht worden.

Aan weerszijden van de ingang van de tent, bij de Dubbele Laan zijn in witte LED-verlichting uitgevoerde Sprookjesbosfiguren geplaatst.

IJspaleis in aanbouw

De precieze naam is door de jaren heen niet al te consequent gehanteerd:

  • IJs Pret Paleis: Naam staat op bebording park van 1999 tot 200?
  • IJs Pretpaleis: Naam op bebording park van 200? tot 2009?
  • IJspaleis: Op plattegrond sinds 1999 en op bebording park sinds 2009?

De indoor ijsbaan heeft een oppervlakte van 1200 m². Sinds de Winter Efteling van 2013-2014 is er ook een schaatsbaan in de openlucht van 384 m², die verbonden is met de baan binnen. Ook zijn vanaf dat seizoen de Tita-springkussens en Game Gallery-spellen uit het voormalige Kinder Winter Wonderland hier te vinden.