Eerste-generatie kampvuur (1999)
Op het Anton Pieckplein (2001)
Mensen bij een kampvuur (2011)
Kampvuur met "kroon" (2014)

Tijdens de Winter Efteling worden er verspreid door het park kampvuren gestookt als extra attractie en als plek om even op te warmen.

De vuren worden gestookt op een met balken afgebakende berg zand die bezoekers voor hun eigen veiligheid op afstand moet houden. Daarop staat (sinds 2014) een vuurkorf in de vorm van een 1633 kilo wegende, cortenstalen 'kroon' met een doorsnede van vier en een hoogte van zes meter,[1] naar een ontwerp van Karel Willemen. Op het Anton Pieckplein stookt men met een kleiner model 'kroon' en bij de Pagode altijd al met een schaalvormige korf. In het Openluchttheater is sinds de winter van 2015-2016 een nog kleinere uitvoering van de vuurkroon in gebruik, niet veel groter dan een tuinvuurtje. Om de grote vuren heen staan banken opgesteld. De hele dag is er een medewerker bij aanwezig die het vuur af en toe opstookt en de veiligheid in de gaten houdt. Extra stookhout wordt bewaard in een nabije kliko of huisje en natuurlijk is er ook een brandblusser aanwezig. Winter '15-'16 bracht extra luxe voor de medewerkers middels speciaal ontworpen schilderhuisjes.

Tijdens de eerste Winter Efteling was er al een kampvuur aanwezig op het Anton Pieckplein, naast Het Witte Paard. Het was toen het enige vuur waar men zich kon opwarmen en het werd verzorgd door lokale padvinders. Door het succes werden er een jaar later, tijdens de tweede editie, meerdere vuren in het park gestookt. In de beginjaren werden deze vuren aangeduid als 'Winters Kampvuur' in de parkinformatiebrochure.

Bij de meeste kampvuren is een horecapuntje in de buurt dat je graag een bijpassend drankje verkoopt, maar helaas zijn er geen marshmallows te krijgen. Vroeger werden er nog wel appels in het vuur gepoft. Sommige kampvuren waren ook de locatie voor speciaal entertainment, zoals De Lichtpuntjes bij het Spookslot en de BokkenrijdersBende bij Villa Volta. Vanaf winter 2014-2015 trokken Sneeuwprinses Jelka en Vuurprins Kendrik per arrenslee door het park langs de "hartverwarmende Vreugdevuren" (de vuren met de grote kronen) om zo het zitten rond het knappende houtvuur extra op te vrolijken.

Je vindt de vuren op de volgende plaatsen:

Vroeger waren er ook op het Theaterplein (2001), Dwarrelplein (2000-2015) Vliegende Hollander-plein (2007-2014), Pirañaplein (eerder nog Spookslotplein) (2000-2014), en Fata Morganaplein (2000-2014) vuren te vinden. In 2014 werd het aantal locaties teruggebracht tot zeven.

Kampvuur-zwavelstokjespin, 2018

De vuurkroon van het kampvuur op het Dwarrelplein kreeg, ontdaan van vuur maar voorzien van een wit verflaagje en sparren met kunstsneeuw, eind 2015 een plekje op het Sterrenplein.

Ter gelegenheid van de Winter Efteling 2018-2019 bracht de Efteling een pin uit van Het Meisje met de Zwavelstokjes, gevat in een frame in de vorm van de kroon van het kampvuur.

Verwijzingen
  1. Wonder magazine editie winter 2014/2015