Welkom op het plein

Het Max & Moritz Plein is een plein in het Anderrijk bij horecapunt Frau Boltes Küche. Ook het stationsgebouw en de uitgang van Max & Moritz liggen hieraan, maar de ingang niet.

Het kreeg zijn huidige naam en vorm in juni 2020 bij de opening van die attractie. Daarvoor stond het bekend als het Steenbokplein.

Omschrijving

Je kunt het plein betreden vanaf het pad langs de Vonderplas, dat ook leidt naar het Fata Morganaplein, en via het pad dat vanaf het Pirañaplein langs de ingang van Max & Moritz loopt. Deze ingang ligt dus niet aan het plein, dat begint pas een eindje verderop.

Langs de noordkant van het plein domineert de gevel van Max & Moritz, vormgegeven als de koekkoeksklokkenwerkplaats van Frau Schmetterling. Opvallend is een hiervoor staand met een schutting gecamoufleerd transformatorhuisje, aan weerszijden geflankeerd door twee verkooppunten in als blowup-koekoeksklokken vormgegeven blokhutten, met de opschriften: Koffie & stroopwafels en Eigenheymer. Een stukje verderop staat een derde, Curryworst.

Achter de Curryworstklok leidt en pad van het plein af naar een poortje waarachter je zicht hebt op de Piraña. Rechts naast dit pad, en tegenover horecapunt Frau Boltes Küche, ligt een grote picknickweide. Naar verluidt was op deze plek een groter horecapunt gedacht.

Aan de westkant wordt het plein afgesloten door Frau Boltes Küche, met ernaast een letterlijke snackschuur waar de gekochte versnaperingen beschut tegen de elementen verorberd kunnen worden. Aan de pleinzijde van de Küche heeft deze een grote automatiekmuur. Rechts naast de automatiekmuur geeft de attractie uit op het plein met daar weer naast Oompje Gijs.

Geschiedenis

Het Steenbokplein in 2016

Vóór de komst van Max & Moritz heette deze plek het Steenbokplein, genoemd naar het horecapunt de Steenbok behorend bij de Bob-attractie die in 1985 gebouwd werd. Voordat de Bob kwam was het stuk grond onderdeel van de Veulenweide.

Toen in de jaren 80 de verschillende attracties van Anderrijk rondom de kruising werden geplaatst (naast de Bob ook de Piraña en Fata Morgana), bleef een driehoekig stuk gras open als veldje om te picknicken en uit te rusten. In 1986 werd er het tijdelijke horecapunt In den Vergulde Kobold geplaatst dat het jaar daarop een permanente opvolger kreeg in snackschuur de Steenbok. Begin jaren 90 was op het plein een plantsoen met een recordbrekende Hanging Basket te vinden.

Bij de eerste Winter Efteling in 1999-2000 werd het grasveld ingezet als kinderboerderij. Het jaar daarop veranderde het in de Beierse Markt. Het veld werd een bestraat plein, en werd door de seizoenen heen gevarieerd ingezet. De Beierse Markt, of een variant daarop, werd en wordt nog elke winter opgebouw. Enkele seizoenen lang kon er in de lente via een webcam in een nestkastje gekeken worden. Ook stond er van tijd tot tijd een muziekkiosk waar entertainment optrad. In 2012, met de komst van Aquanura en een nieuw interieur voor de Steenbok, werden er foodtrucks geplaatst, die al snel weer weg waren. Datzelfde jaar werd het onderdeel van het Zeven Pleinen Festijn, later het Negen Pleinen Festijn. In juni 2016 werden de laatste onverharde delen van het plein bestraat.

De transformatie van de Bob naar Max & Moritz en verbouwing van de Steenbok naar Frau Boltes Küche was aanleiding om ook het plein opnieuw aan te leggen en in te delen. De bestrating is flink teruggesnoeid en loopt nu langs het stationsgebouw richting het restaurant, met een aftakking naar de Piraña. Na het restaurant sluit het plein aan op het pad langs de Vonderplas. Ter hoogte van de spoorwegovergang is nu geen doorgaande route meer maar een groot picknickveld aangelegd. Tijdens de herinrichting werd ook de ondergrondse infrastructuur aangepast, onder andere om gasloos koken in de Küche mogelijk te maken.