Het plein in 1986

Het Fata Morganaplein is het plein voor Fata Morgana, waaraan ook de Bazaar, de Oase, een toiletblok en het Fata Morgana Evenementencomplex gelegen zijn. Het plein biedt tevens uitzicht over de Vonderplas en het daaraan gelegen Huis van de Vijf Zintuigen.

Het plein werd vlak voor de opening van het seizoen 1986 betegeld met een mozaïek van kleine witte steentjes. Op het plein waren een aantal bloembakken te vinden en verder was het vrij ruim opgezet, waarschijnlijk voor het verplaatsen van de enorme mensenmassa's die Fata Morgana vooral in de jaren tachtig trok. In 1997 werd het plein opnieuw betegeld, dit keer met grove lichtbruine stenen, en voorzien van permanente verlichting.

In de winter van 2010 werd een nieuwe bloemenborder aan de zuidoostkant aangelegd. In 2012 werd het één van de zeven pleinen van het Zeven Pleinen Festijn en werd het omgetoverd in een oosterse bazaar met marktkramen, kooplui en kamelen.

Qua beplanting is het Fata Morganaplein interessant; in de zomer komt de Perzische Slaapboom (Albizia julibrissin) in de bloembak voor de minaret prachtig tot bloei (met opvallende roze flosjes als bloemen), en verschillende grote kuipplanten als de banaan krijgen een plekje op het plein. In de herfst verhuizen deze weer naar de kassen van de Groendienst om te overwinteren.

Toiletgroep

De toiletgroep van Fata Morgana bevindt zich tegenover de minaret. Twee doorgangen met ezelsrugboven flankeren een drinkfontein onder een afdakje van geglazuurde groene dakpannen. De achterwand van de fontein is ook weer een ezelsrugboog. De damestoiletten worden aangegeven met een gesluierde dame, de herentoiletten door een man met baardje en fez. Rond de entree van de toiletten ligt een andere bestrating, namelijk beige flagstones. Achter de twee entreepoortjes kan je via een gangetje alsnog naar de andere toiletgroep en bevindt zich het hokje voor het personeel dat ooit permanent werd bevrouwd.

Bijzonder aan de toiletten is dat ze indien gewenst vergroot kunnen worden door deuren naar de toiletten van het achtergelegen Fata Morgana Paleis te openen (deze grenzen hier direct aan). Deze mogelijkheid wordt alleen benut op de allerdrukste dagen.

De toiletgroep werd in het voorjaar van 2023 tegelijk met die van Fabula en 't Gemack helemaal gerenoveerd, waarbij deze de huidige vormgeving met panelen bedrukt met kunsttegeltjes, arabesken en een sierrand in de stijl van de attractiebebording kreeg.