Opuntia en Yucca bij de Piraña in 2013
Overwinterende kuipplanten in de kas

Een kuipplant is een in een kuip of pot gekweekte, meestal (sub-)tropische plant die in de winter in een kas of oranjerie vorstvrij wordt gehouden om te overleven, maar 's zomers een park of tuin verfraait.

De Groendienst van de Efteling draagt jaarlijks zorg voor het overwinteren van een flink aantal kuipplanten in de kassen van het park. In verschillende fases komen deze in het voorjaar weer naar buiten, vaak naar een vaste plaats in het park.

Opvallende kuipplanten van de Efteling zijn de Brugmansia's die op de Pardoes Promenade worden geplaatst en de palmen en bananenplanten op het Fata Morganaplein. Echte klassieke kuipplanten in een traditionele teakhouten kuip zijn de enorme schijfcacti (Opuntia) en Yucca's die van oudsher op het Pirañaplein worden neergezet en zeker een flinke heftruck vergen om te worden verplaatst. De machtige Yucca's staan sinds de renovatie van de Piraña in 2014 echter wat verloren op de Parkeerpromenade.

Op het Anton Pieckplein staan traditioneel veel terracotta potten met onder andere fuchsia's die ook in de kassen overwinteren. In de late lente worden ze in clusters, bijvoorbeeld naast de ingang van het Efteling Museum geplaatst.

In de border van het Tempelplein der Indische Waterlelies was rond 2013 de opvallende Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae) te vinden als (deels ingegraven) kuipplant, waarvan de gele bloemen wel wat op scherpgesnavelde vogels lijken. Deze plant keerde na de renovatie van het plein in 2015 echter niet terug.