Toegang tot het Zomerstrand

Het Zomerstrand is een Carnaval Festival-festival op de Speelweide tijdens de Zomer Efteling van 2023.

Het gebied beslaat een deel van de oostkant van de Speelweide. De toegang tot het strand is gelegen direct aan het Carnaval Festival-plein via een nieuw aangelegd klinkerpad. De naam Zomerstrand staat groot op een poort (onderbord "Summer beach"), en aan weerszijde zijn koddige aankledingen in Carnaval Festival-stijl geplaatst: een strandwacht in slaap bij zijn huisje, en surfplanken met rode neuzen.

Het gebied gezien vanuit de Pagode

Eenmaal door de poort is dit deel van de speelweide nu ook bestraat. Aan de rechterkant vinden we het meest strand-achtige deel, namelijk een grote zandbak met in het midden een 'zandkasteel' met gezichten en rode neuzen, geïnspireerd op het kasteel uit de Duitsland-scène van Carnaval Festival (een verwijzing naar de vele Duitsers die jaarlijks de Nederlandse stranden aandoen). Links van de ingang staat een groot springkussen in de vorm van een sombrero met een rode neus eraan. Eromheen staan zitjes met tafels en stoelen en aan de zij- en achterkant in zomerse kleuren geschilderde hutjes waar versnaperingen verkocht worden. Rechtsachter staan kaders waarin je een foto kunt maken bij het onderschrift "I love Efteling".

Ook zijn er betaalde Game Gallery-achtige spellen, te weten Eendjes Vangen en Strandbal Werpen, waar bij die laatste nu voor het eerst ook echt Eftelingse prijzen gewonnen kunnen worden, namelijk Jokie en Jet pluchen megahoofden.

In het midden van het gebied staat een luchtballon die ook dienst doet als podium, waar mariachiband Trío de Música Mariachi optreedt in de namiddag en avond. In het gebied draait de rest van de tijd een zomerse interpretatie van de rijkmuziek.

Het Zomerstrand is, vooral bij de ingangspoort, voorzien van zomerse begroeiing met grassen, palmen en bamboe. Ook kreeg een aantal kuipplanten hier een plekje: de enorme Yucca's in houten bakken die hier staan, stonden jarenlang wat verloren op de Parkeerpromenade, en daar weer voor bij de Piraña.

Achtergrond

Het Zomerstrand is een voortzetting van het succesvolle Warme Winter Weide-concept uit de recente Winter Eftelings, waar eveneens op de Speelweide een combinatie van horeca, verkoop en spelletjes, entertainment werd neergezet. Net als op de Weide werden de betaalspellen geleverd door het Britse HB Leisure. Het strand is een ontwerp van Bas van Rijsbergen. Er werd gekozen voor een Carnaval Festival-thema omdat 'reizen' goed samengaat met zomer(vakantie). De aankleding werd uitgevoerd door Create BV, dat het jaar ervoor op de speelweide al Efteling Wonderland had gebouwd. Sommige onderdelen, zoals de strandwacht, werden door de Efteling zelf gemaakt.

De basis is het nieuw bestrate Speelweide-deel, dat voor meerjarig gebruik ingericht en ook bij toekomstige Winter Weides en Zomerstranden wordt ingezet. Dit geeft een solide basis die bijvoorbeeld ook bestendiger is tegen regenbuien en toegankelijk is voor mindervaliden.